Oordeel rechter over hulp bij zelfdoding Moek
ZUTPHEN (ANP). Als Albert Heringa bij het zien van het lijden van zijn 99-jarige moeder passief zou zijn gebleven, zou hij jarenlang zijn achtervolgd door schuldgevoelens. Hij móest iets doen, vond hij, moest haar helpen bij een pijnloze, vredige en humane dood.
Heringa (71) zag en voelde haar angst, haar pijn, haar afhankelijkheid en haar machteloosheid, betoogde zijn advocaat Wim Anker op 24 september voor de rechtbank in Zutphen. De rechter doet dinsdag uitspraak in de strafzaak tegen Heringa. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft 3 maanden voorwaardelijke celstraf tegen hem geëist.
Het OM twijfelt niet aan de zuivere motieven van Heringa. „Hij heeft gehandeld vanuit compassie, vanuit naastenliefde”, zei de officier van justitie ter zitting. Maar wat hij heeft gedaan, mag niet volgens de nu geldende wetten, aldus het OM. „De wetgever is duidelijk. Hulp bij zelfdoding is een strafbaar feit.”
„Wat ik deed, moest gedaan worden”, zei Heringa er in de rechtszaal zelf over. De doodswens van zijn moeder (‘Moek’) noemde hij „legitiem”.
Heringa verzamelde in 2008 pillen voor zijn moeder en begeleidde haar bij haar zelfgekozen dood. Moek meende dat haar leven was voltooid, ze wilde niet verder. Gesprekken met haar huisarts leidden niet tot de door haar gewenste uitkomst. Moeder en zoon zagen af van het consulteren van een tweede arts.
Hulp bij zelfdoding is slechts onder strikte voorwaarden toegestaan. Alleen artsen zijn hiertoe bevoegd. H. is geen arts.
Volgens Anker was er sprake van een noodtoestand en heeft Heringa gehandeld uit overmacht. Dat maakt hem in de ogen van de raadsman niet strafbaar. Volgens het OM was er geen sprake van een noodsituatie. Heringa is volgens het OM ten onrechte op de stoel van de arts gaan zitten.
Volgens raadsman Anker zou in het 2008 onmogelijk zijn geweest een arts te vinden die in deze zaak euthanasie zou hebben toegepast. Ook die mening deelt het OM niet: de eigen huisarts was terughoudend, maar hield de deur op een kier. Het benaderen van andere artsen was „niet bij voorbaat volstrekt vruchteloos en kansloos geweest”, aldus de officier.
Heringa legde de dood van zijn moeder vast met een camera. In 2010 kwam een documentaire uit. Met de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde strijdt hij voor het afschaffen van de strafbaarheid van hulp bij zelfdoding.