Kerk & religie

Russische baptisten vinden maas in anti-evangelisatiewet

Na het van kracht worden van de anti-evangelisatiewet in Rusland, drie jaar geleden, moesten christenen op zoek naar nieuwe manieren van Woordverkondiging. De baptistengemeente in Beslan vond een oplossing: het geven van concerten.

18 October 2013 18:29Gewijzigd op 15 November 2020 06:30
Vadim Katsajev, evangelist uit Beslan, is op dit moment in Nederland. Zaterdag sprak hij bij de Ontmoetingsdag van Stichting Friedensstimme. Deze week sprak hij onder meer op scholen en bij kerkelijke gemeenten. Beeld RD
Vadim Katsajev, evangelist uit Beslan, is op dit moment in Nederland. Zaterdag sprak hij bij de Ontmoetingsdag van Stichting Friedensstimme. Deze week sprak hij onder meer op scholen en bij kerkelijke gemeenten. Beeld RD

Niet denken in onmogelijkheden, maar in mogelijkheden. Dat is wat de Russische evangelist Vadim Katsajev van belang vindt bij het werken in de Kaukasus. De gemeente waaraan hij samen met twee andere voorgangers leidinggeeft, groeide in minder dan twintig jaar stormachtig. De anti-evangelisatiewet maakte daaraan geen einde.

„We hebben gebeden om een oplossing en die ook gekregen”, zegt Katsajev. „Voorheen deden we veel aan straatevangelisatie, gingen huizen langs of hadden een straatbibliotheek met christelijke lectuur. Tegenwoordig gaat onze muziekgroep op pad. We geven concerten, bijvoorbeeld in bejaardenhuizen. Daarbij is alle ruimte om de boodschap van het Evangelie uit te dragen.”

Katsajev vertelt van een bezoek aan een bejaardenhuis waarvan de directrice aanvankelijk zeer sceptisch stond tegenover de muziekgroep. „Tijdens het concert hield een van ons een toespraak. Het Woord van God raakte de meer dan honderd luisteraars. Aan het einde zei de directrice in de microfoon: „Wat ik hier heb gehoord is de waarheid. Jullie zijn voortaan altijd welkom.”

Sinds de val van het IJzeren Gordijn is er meer vrijheid gekomen voor christenen in Rusland, aldus Katsajev. De teloorgang van het Sovjetrijk bespoedigde het ontstaan van een eigen baptistengemeente in Beslan. Katsajev: „Voorheen reisden we naar Vladikavkaz, een stad die zo’n 25 kilometer verderop ligt. Na de val van het communisme had de overheid steeds minder geld voor openbaar vervoer. Gemeenteleden konden daardoor niet meer naar de kerk. Daarom zijn we in 1993 met 24 mensen in Beslan zelf diensten gaan houden. Het begon in een huiskamer. Tegenwoordig komen er op zondag 150 mensen naar ons kerkgebouw.”

Hoewel de bewoners van de deelrepubliek Noord-Ossetië in meerderheid zichzelf als christen beschouwen, is dat vooral iets uiterlijks, aldus Katsajev. „De meesten zijn lid van de Russisch-Orthodoxe Kerk. De nieuwe leden die door evangelisatieactiviteiten bij ons zijn gekomen, hebben van huis uit nauwelijks besef van wat het christendom inhoudt.”

De eigen school van de baptistengemeente zorgt ervoor dat er bij kinderen een stevige basis wordt gelegd als het gaat om Bijbelkennis. Daarnaast besteedt de gemeente veel tijd aan geloofsonderwijs voor volwassenen. „In de preek proberen we een thema als ”gewassen te zijn door het bloed van Christus” uit te diepen. Voor een evangelisatietoespraak is zo’n onderwerp te ingewikkeld.”

Na de aanslag op een school in Beslan in 2004 probeerde de baptistengemeente een helpende hand toe te steken. „In onze gemeente was niemand getroffen. In contacten met rouwende families was voorzichtigheid nodig. Na zo’n vreselijk incident kan een enkel woord al te veel van het goede zijn. We hebben voor en met families van slachtoffers gebeden.”


Vadim Katsajev uit Beslan

Vadim Katsajev (37) is een van de drie voorgangers van de niet-geregistreerde baptistengemeente in Beslan. Deze stad in de autonome Russische deelrepubliek Noord-Ossetië ligt in een explosieve regio. In 2004 werd er een aanslag gepleegd op een school in Beslan. Daarbij vielen 335 doden. Aan de oostzijde van Beslan ligt de Russische autonome republiek Tsjetsjenië, waar Rusland twee bloedige oorlogen met vrijheidsstrijders uitvocht. Zo’n 50 kilometer ten zuiden van de stad ligt de grens met Georgië. In 2008 vochten Rusland en Georgië een oorlog uit over Zuid-Ossetië en Abchazië. Katsajev is betrokken bij het evangelisatiewerk in de Kaukasus. Vanuit Beslan worden viermaal per jaar evangelisatietournees gemaakt, die twee weken duren. Ook in de stad, die zo’n 30.000 inwoners telt, is de gemeente actief. In ruim vijftien jaar tijd groeide het aantal kerkgangers van ruim 20 naar ongeveer 150 personen. Katsajev wordt ondersteund door de Nederlandse Stichting Friedensstimme.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer