Geklungel Washington drukt Wall Street
NEW YORK (ANP). De aandelenbeurzen op Wall Street zijn dinsdag met verliezen gesloten. Een oplossing voor de impasse rond het politiek gesteggel in Washington over de verhoging van het schuldenplafond leek tegen het einde van de handelsdag niet dichterbij. De partijen in de Senaat en het Huis van Afgevaardigden bleken ook dinsdag niet in staat te zijn om het eens te worden over een plan om de situatie op te lossen.
Dat deed de handel op Wall Street geen goed. Beleggers verwerkten verder de resultaten van grote bedrijven als Citigroup, Coca-Cola en Johnson & Johnson. Na de slotbel brachten chipmaker Intel en internetbedrijf Yahoo de resultaten naar buiten.
De Dow-Jonesindex eindigde 0,9 procent lager op 15.168,01 punten. De brede S&P 500 daalde met 0,7 procent tot 1698,06 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq sloot 0,6 procent lager op 3794,010 punten.
Dinsdagochtend leek er nog hoop te zijn op een snelle doorbraak in Washington. Maar een nieuw voorstel van de Republikeinen werd afgewezen door Democraten, waarna het politiek geruzie over het verhogen van het schuldenplafond weer een aanvang nam. In de namiddag werden de onderhandelingen in de Amerikaanse Senaat geschorst. De Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden wilde een eigen plan uitwerken over de aanpak van de schuldenlimiet. Democraten wisten te melden dat dat plan geen kans van slagen had. Beleggers leken dinsdag weinig illusies meer te koesteren over snelle nieuwe ontwikkelingen.
Onder meer Coca-Cola ging gebukt onder de matte stemming. De frisdrankfabrikant maakte bekend vorig kwartaal meer frisdrank te hebben verkocht en het bedrijf wist ook de winst op te voeren. Maar beleggers zetten het aandeel 0,7 procent lager.
Ook Citigroup ging met 1,4 procent omlaag. De Amerikaanse bank boekte in het derde kwartaal aanzienlijk meer winst dan een jaar eerder. Het resultaat was echter lager dan analisten hadden voorspeld.
Farmaceut Johnson & Johnson (J&J) behoorde wel tot de stijgers en won een bescheiden 0,1 procent. De Amerikaanse onderneming verhoogde de winstverwachting voor heel het jaar na sterke prestaties in het derde kwartaal.
De euro was 1,3517 dollar waard, tegen 1,3500 bij het sluiten van de Europese beurzen. Een vat Amerikaanse olie daalde 1,4 procent in prijs tot 100,98 dollar. Brentolie werd 1,3 procent goedkoper op 109,55 dollar.