Kerk & religie

Enquête Refoweb: Bijna helft jongeren GG leest HSV

EDE. Van de jongeren, volgens jongerensite Refoweb afkomstig uit de Gereformeerde Gemeenten (GG), geeft 47 procent de voorkeur aan het lezen uit de Herziene Statenvertaling (HSV). Dat blijkt uit een onderzoek dat Refoweb maandag heeft gepubliceerd.

Redactie kerk
14 October 2013 20:40Gewijzigd op 21 February 2023 13:30
Beeld RD, Anton Dommerholt
Beeld RD, Anton Dommerholt

Refoweb zette onlangs een enquête online, waarop 383 jongeren hebben gereageerd. De meeste jongeren zijn tussen de 16 en 24 jaar. De meesten van hen, 279 personen, lezen uit de Statenvertaling. De Herziene Statenvertaling wordt door 221 personen ter hand genomen.

De jongeren lezen echter het liefst uit de Herziene Statenvertaling: 47 procent van de ondervraagden kiest voor deze Bijbelvertaling. Daarna krijgt de Statenvertaling met 44 procent de voorkeur. Het Boek, de Nieuwe Bijbelvertaling en de Groot Nieuws Bijbel kunnen rekenen op 9 procent.

Waarom deed Refoweb dit onderzoek?

Henk Aalbers, mede-oprichter van het reformatorische jongerenforum: „We snuffelden door het recente onderzoek over Bijbelgebruik in de Gereformeerde Gemeenten van de opleiding CGO en ontdekten dat maar 17 jongeren van ruim 300 personen daaraan deelnamen. Dat vonden we erg weinig. Als jongerensite wilden we daar meer mee doen. Later is tegen ons gezegd: „Had je deze enquête niet voor elk kerkverband kunnen uitzetten?” Dat was inderdaad beter geweest.”

Hoe representatief is uw steekproef?

„Gezien de serieuze antwoorden bij de open vragen, denken we dat het onderzoek betrouwbaar is. Enkele enquêtes hebben we weggedaan. We weten natuurlijk niet 100 procent zeker of de ondervraagden jongeren zijn uit de Gereformeerde Gemeenten. Maar die onzekerheid zit ook in een papieren onderzoek die door het gezinshoofd wordt ingevuld.”

De CGO-studie kwam tot andere conclusies. De HSV wordt minder gebruikt, de geestelijke voeding uit Bijbellezen is lager en uit de preek hoger dan u in uw onderzoek stelt. Hoe verklaart u dat?

„Dat is volgens mij puur een generatieverschil. Refoweb heeft alleen de mening van jongeren gepeild, niet van ouderen. En wat betreft de Herziene Statenvertaling: ouderen zijn door de jaren heen wellicht gewend geraakt aan de Statenvertaling. Ze hoeven niet zo nodig wat anders te lezen. Jongeren laten zich er bovendien minder aan gelegen liggen wat de dominee vindt van de Statenvertaling of Herziene Statenvertaling. Ze laten zich niet direct beïnvloeden in hun keuze voor een vertaling.

Heeft het onderzoeksteam van CGO al gereageerd op uw bevindingen?

„We hebben het onderzoek onafhankelijk van CGO uitgevoerd. Plannen om de resultaten te delen, hebben we niet. Maar nu u het zegt, het is wel een aardig idee.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer