Binnenland

Cornielje tegen motie Hirsi Ali

VVD-kamerlid Cornielje heeft tegen de motie van zijn partijgenoot Hirsi Ali gestemd om het stichten van moslimscholen te bemoeilijken. Volgens Cornielje is deze strijdig met het grondwetsartikel over de vrijheid van onderwijs.

Redactie politiek
19 November 2003 11:09Gewijzigd op 14 November 2020 00:44

Overigens verwierp de Kamer de motie van de VVD. De PvdA-fractie had haar handtekening teruggetrokken omdat de sociaal-democraten niet alleen nieuwe moslimscholen, maar ook bestaande scholen en nieuwe scholen van alle andere richtingen willen dwingen kinderen met achterstanden op school toe te laten. Overigens haalde ook die motie geen meerderheid.

Cornielje zei dinsdag tijdens een stemverklaring dat hij zich sinds 1994 namens de VVD heeft verzet tegen het ontstaan van scholen met achterstandsleerlingen. Hij vindt dat iedereen „het fundamentele recht heeft om te kiezen voor de school die past bij de eigen waarden en normen.”

De liberaal zei „grote twijfels” te hebben of de motie van zijn partijgenoot voldoende recht doet aan dat uitgangspunt. Volgens de VVD’er zijn er binnen de huidige wet op het onderwijstoezicht voldoende mogelijkheden om scholen die de integratie belemmeren, aan te pakken.

Cornielje sprak zijn vertrouwen uit in minister Van der Hoeven van Onderwijs (CDA). Die heeft steeds gezegd dat de motie van Hirsi Ali strijdig is met artikel 23 van de Grondwet. In het regeerakkoord hebben CDA, VVD en D66 afgesproken dat er deze kabinetsperiode niet wordt getornd aan het artikel over de vrijheid van onderwijs.

Direct na de stemming zei VVD-fractievoorzitter Van Aartsen dat zijn fractie een eigen onderzoek start naar de mogelijkheden om moslimscholen vanwege de integratieproblematiek te onderwerpen aan strengere eisen. VVD-kamerlid Hirsi Ali had het eigen onderzoek vorige week al aangekondigd. Het moet binnen een maand gereed zijn, aldus de VVD-fractievoorzitter.

De Kamer nam dinsdag een motie aan van D66-kamerlid Lambrechts waarin de regering wordt gevraagd om voorstellen te maken om witte scholen in zwarte wijken toegankelijker te maken voor zwarte leerlingen. Zwarte scholen moeten aantrekkelijker worden voor witte leerlingen. De christelijke fracties en de VVD’er Cornielje stemden tegen. Verder wil de Kamer dat de onderwijsinspectie ook onaangekondigd bij scholen op bezoek gaat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer