Voorzitter op Toogdag GBS: Het gaat om de Waarheid
De satan maakt zich in het bijzonder op tegen de prediking van Gods Woord, omdat de prediking voortkomt uit de bediening van Christus.
Dat zei voorzitter ds. P. Blok bij de opening van de 48e Toogdag van de Gereformeerde Bijbelstichting (GBS) zaterdag in Barneveld. Hij sprak over Lukas 10:16-26. Het Schriftgedeelte gaat over de zeventig mannen die uitgezonden waren door de Heere Jezus en weer bij Hem terugkomen. Ze zijn er verwonderd over dat zelfs de duivelen hen onderworpen waren in Zijn naam. Ds. Blok: „Gods verkiezend welbehagen krijgt gestalte door de prediking van het Woord. De prediking geschiedt vanuit de ambtelijke bediening van Christus. Juist daarom maakt de satan zich op tegen de waarheid en de ware dienaren van het Woord. De satan brengt niet alleen verlokkingen in de brute zondendienst, maar ook onder de bediening van het Woord.” De predikant vroeg de toogdagbezoekers altijd te onderzoeken en te beluisteren of „de prediking opkomt uit het welbehagen Gods.”
In Lukas 10 wijst de Heere alle „strijd tegen het Woord” af. „Alle drang naar vernieuwing, onheilig indringen in Zijn dienst, menselijk bezig zijn met onderzoek van het Woord wijst Jezus hier in één keer af.”
Er komt veel op de GBS af, zo zei de emeritus predikant van de Gereformeerde Gemeenten, maar het gaat „ons niet om de strijd van de GBS, maar om de waarheid van het Woord en van de prediking.”
Ook de hersteld hervormde ds. A. C. Rijken (Gameren) sprak zaterdagmorgen over die strijd. Hij nam Joh. 5:39 als uitgangspunt voor zijn overdenking. De GBS heeft als een van haar doelstellingen op te komen voor de Statenvertaling, zo zei ds. Rijken: „Onwillekeurig zit daar strijd aan vast. Niet dat je die strijd zoekt of begeert, maar je wordt er toe gedwongen vanuit de liefde tot Gods Woord.”
Het bedroeft de predikant dat de „aanslagen” niet alleen komen vanuit „wetenschappelijke studies, maar ook van hen die heel dicht bij ons staan.”
De predikant waarschuwde ook voor een ijveren voor de Statenvertaling en de waarheid zonder persoonlijke bekering. „We kunnen een uitwendig vermaak hebben in de Schrift, in de leer gegrond op Gods Woord? We kunnen Gods Woord hebben onderzocht en met smaak gelezen. Maar als het daarbij blijft gaan we voor eeuwig verloren.”
Waar moet het om gaan bij het onderzoek van de Schrift? Om Christus daarin te vinden, zei de ds. Rijken met een verwijzing naar Calvijn. „Maar hoe zullen we Christus zoeken, als Christus voor ons onbekend is en we nog nooit aan onze zonden zijn ontdekt? De eerste Adam niet geleerd, is de tweede Adam nooit begeerd.”
Ds. A. van Voorden sprak aan het einde van de morgenbijeenkomst over het Koninkrijk van God als een zuurdesem, zoals dat in Matth. 13:33m staat. „Waar is ons leven mee doorzuurd? Het is de kwaal van onze tijd dat de doodstaat waarvan we doortrokken zijn, zo verzwegen wordt. Gods Woord is echter een spiegel die de waarheid laat zien”, zei de Opheusdense predikant tegen de honderden aanwezigen.
De „vernieuwende” en „afsnijdende” werking van de Geest is nodig. „Er is een geestelijk gistingsproces nodig, waardoor een mens een verloren zondaar voor God wordt. Is die prediking ouderwets? Ik kan het niet verzwijgen. Er komt alleen plaats voor de tweede Persoon in de totale afsnijding.” De predikant vertelde van een eenvoudig christen die eens zei: „Als ze alle Bijbels op aarde verbranden dan blijven er toch nog levende Bijbels over. Dát zuurdesem krijgen ze nooit weg. Straks, na de wederkomst, zal de Bijbel er echter niet meer zijn.”
Ds. C. Hogchem sprak zaterdagmiddag over 1 Kor. 11: 19 waar Paulus schrijft dat ketterijen nodig zijn „opdat degenen die oprecht zijn, openbaar mogen worden.” In de gemeente in Korinthe was veel mis. „Wat doet de apostel Paulus? Gaat hij klagen? Zulke klachten zouden wij ook in onze tijd kunnen uiten.” Paulus wijst er dan echter op dat de ketterijen nodig zijn om het kaf van het koren te leren scheiden, zo zei de predikant uit Genemuiden. „De ketterijen moeten meewerken ten goede. De ketterijen zijn als vlammen. De gemeente wordt er door verhit. Zo komt het schuim openbaar.”
Daarom zijn er vervolgingen, daarom is er wereldgelijkvormigheid, daarom is er „een vloed aan sociale media, ook op het erf van de kerk”, daarom zijn er valse leringen, daarom verschijnen er „allerlei Bijbelvertalingen, herzieningen”, opdat „de oprechten openbaar komen”, zo zei de predikant.
De hoofdvraag aan de aanwezigen van ds. Hogchem was: „Bent u ook zo’n oprechte? Oprechten zijn mensen die met heel hun hebben en houden voor God in het stof terecht komen. Mensen die net als de tollenaar achter in de tempel staan. Mensen die eerlijk zijn gemaakt. Het is een wonder als God een mens oprecht maakt, en ook houdt.”
De eerwaarde heer R. Bakker uit Barneveld besloot de Toogdag met een overdenking over Gal. 3:1, waar Paulus de „uitzinnige Galaten” vermaant dat zij Jezus Christus die voor hun ogen is „geschilderd” geweest niet gehoorzaam bleven. „De geestelijkheid van de wet moet ons ontdekt worden, voordat de waarde van Christus betekenis krijgt.”
De voorganger van de Oud Gereformeerde Gemeenten in Nederland noemde het voorbeeld van een schilderij waarop een leeuw met open muil tot in detail is geschilderd. Het schilderij is echter dood. „Maar nu naar buiten, waar een echte leeuw loopt. Dat is anders. Zo is het in het geestelijke ook. De wet verschrikt niet als de geestelijkheid van de wet voor ons niet open gaat.”
GBS-voorzitter ds. Blok vertelde zaterdag dat de stichting in de periode 2012-2013 ondanks de recessie –„tot verwondering”– een miljoen euro kon uitgeven aan de verspreiding van Bijbels.
Ds. Blok deelde verder mee dat de tekstcommissie van de GBS „momenteel onderzoekt welke verouderde woorden uit de Statenvertaling door een passend alternatief kunnen worden vervangen. Het bestuur zal op grond daarvan een beslissing nemen.”
De GBS heeft ook een lesbrief samengesteld over de Heidelberger Catechismus in verband met het 450-jarig bestaan van het belijdenisgeschrift. De GBS stelt die gratis ter beschikking aan scholen en kerkenraden, zo meldde de stichting zaterdag. Veel belijdeniscatechisanten krijgen elk jaar een informatiepakket van de GBS.
Digibron
De boog van de Ruiter op het witte paard - 47e toogdag (Reformatorisch Dagblad, 15-10-2012)
“Waken voor de zuiverheid van het zout” - 46e toogdag (Reformatorisch Dagblad, 10-10-2011)
“Gods Woord is een scherp zwaard” - 45e toogdag (Reformatorisch Dagblad, 11-10-2010)
GBS wil toogdag met bezinnend karakter - 44e toogdag (Reformatorisch Dagblad, 12-10-2009)