Waardeloos bestaat niet voor Marloes Gersen
VOORTHUIZEN. Een afgedankte vergiet is een lamp in haar huis, een koffer is met een krukje eronder een tafeltje geworden. Van oude, schijnbaar onbruikbare voorwerpen maakt Marloes Gersen uit Voorthuizen iets nieuws en eigentijds. Deze week verscheen haar „blader- en doe-boek” ”Inspire”, met veel creatieve ideeën.
Waardeloos bestaat niet voor de 29-jarige Gersen. „Of iets moet helemaal kapot zijn en rijp voor de schroothoop. Niets is wat het lijkt, het gaat erom wat jij erin ziet. Als je je fantasie gebruikt, kan iets wat waardeloos lijkt tot iets van waarde worden.”
Rommelmarkten en kringloopwinkels bezoekt Gersen graag. „Ik houd van jutten. In het bos. Op het strand. In de stad. Altijd ben ik op zoek naar mooie hebbedingen. Een tak met bloemknoppen erin, een oude lamp of een kleurrijke restpartij meubelstoffen. In alles zit de potentie van iets moois, iets totaal anders.”
Aan de kust van Texel vond ze laatst een langwerpig blok hout. „Grijs en blauw van kleur. Verweerd door het zoute water. Met roestplekken, bepaald niet puntgaaf. Ik fantaseerde wat het kon worden. Een prikbord, een deurstopper? Uiteindelijk maakte ik er een standaard van, voor kaarten en waxinelichtjes.” Het blok siert inmiddels de woonkamer.
Michelangelo
Gersens creatieve hobby is uitgegroeid tot een wijze van kijken. „Het is een manier van leven geworden.” Denk in mogelijkheden, is haar devies. „Beeldhouwer Michelangelo werd eens gevraagd hoe hij een paard maakte uit een blok marmer. Hij antwoordde: Dat paard zit er al in, ik hoef alleen nog maar wat overtollig spul weg te hakken.”
”Inspire” is een bundeling van „creatieve projecten” om zelf te doen, columns naar aanleiding van Gersens leven en geloofsovertuiging, vragen om over na te denken, knippagina’s en posters rondom acht thema’s: eenvoud, eigenheid, inspiratie, verbinden, jutten, verlangen, waarde en schoonheid. Iedereen is waardevol en bruikbaar voor God, is de diepere boodschap van het boek.
Talenten
„Ik daag vrouwen uit anders te gaan kijken, naar de dingen, maar ook naar andere mensen en zichzelf”, zegt Gersen, docente Nederlands en godsdienst bij de vmbo-afdeling van het Corlaer College in Nijkerk. „Wat zijn de écht belangrijke dingen in het leven? Durf je –om met Michelangelo te spreken– het overtollige weg te hakken? Wanneer je het lef hebt om met jouw talenten aan de slag te gaan, kom je steeds meer tot je bestemming. Je leeft dichter bij God en jezelf. Gaandeweg zul je merken dat je daar blij en dankbaar van wordt.”
Gersen reikt veel praktische ideeën aan: van mooie platen uit oude tijdschriften zijn enveloppen te maken, een stronk witlof krijgt een tweede leven als stempel, een melkpak kan deels worden hergebruikt als windlicht.
Crisis
Kunnen sommige suggesties van pas komen in crisistijd? „Als je noodgedwongen bewuster met je geld moet omgaan, zie je vanzelf meer mogelijkheden. Maar dat is niet mijn insteek geweest. Het is vooral ook leuk om iets een tweede bestemming te geven. Als je bijvoorbeeld een oude weckpot laagje voor laagje vult met ingrediënten voor brownies en er het recept bij doet, heb je een origineel cadeau. Dat is leuker om te geven dan de zoveelste bon.”
Gersen wil in de toekomst ook workshops gaan geven. „Ik wil vrouwen die niet zo vindingrijk zijn, prikkelen om aan de slag te gaan.”