Binnenland

Ede pakt probleemjeugd aan

De gemeente Ede stopt met het investeren in een harde kern van probleemjongeren. „We gaan deze groep hard aanpakken”, meldt burgemeester R. Robbertsen. „We tolereren niets meer.”

Van onze correspondent
19 November 2003 07:59Gewijzigd op 14 November 2020 00:44

Volgens Robbertsen is Ede uitgepraat met deze groep van ongeveer veertig jongeren van voornamelijk Marokkaanse afkomst. „Ze veroorzaken herhaaldelijk problemen en gedragen zich crimineel. Voor deze groep zetten we geen welzijnswerk meer in.” De politie gaat deze groep in kaart brengen, zodat voortdurend gericht actie ondernomen kan worden. Speciaal voor dit doel krijgt de politie, na overleg met justitie, extra mankracht.

Ook zal beter overlegd worden tussen instanties. „Het moet niet meer gebeuren dat een taakstraf pas vier maanden later uitgevoerd wordt. Een decaan moet de jongen eigenlijk de volgende dag al uit de klas halen en hem aanspreken.”

Dat Ede de probleemjeugd harder wil aanpakken, is niet nieuw. Onlangs werd een convenant gesloten tussen de Marokkanen en de politie, waarin de aanpak een van de speerpunten was. Het grote verschil is volgens de politie dat nu de groep in kaart wordt gebracht en dat er gericht wordt gehandeld.

Volgens de gemeente is er een andere groep van zo’n 200 jongeren die eveneens in het criminele circuit dreigen te belanden. Met hen blijft de gemeente overleggen. „Die proberen we op te trekken naar de grote groep van Nederlandse en Marokkaanse jongeren die het gewoon goed doen”, aldus de burgemeester.

Ook A. Gsimme, vertegenwoordiger van de Marokkaanse gemeenschap, is tevreden over de aanpak. „We zeggen al jaren dat er keihard opgetreden moet worden. Dit zal zijn vruchten afwerpen.” Gsimme is tevreden over de communicatie met de politie. „De Marokkaanse gemeenschap zal ook een bijdrage leveren en problemen aangeven bij de politie.”

Ede worstelt al jaren met de harde kern van probleemjongeren. In 2001 leidde dat tot commotie, omdat een aantal Marokkanen op de televisie zijn sympathie uitsprak voor de terroristische aanslagen in de Verenigde Staten. Toenmalig burgemeester W. Blanken meldde destijds dat acties van politie, gemeente, een team van Marokkaanse vaders, sociaal-cultureel werk en jongerenwerk om de jongeren op het goede pad te brengen, wel effect hadden. Een deel van hen is echter zeer moeilijk te bereiken. Inbraken, vernielingen, mishandelingen en intimidaties blijven daardoor gemeengoed, aldus Blanken.

Al in 1998 werd een speciaal project gestart om de probleemjongeren aan te pakken. Ook stelde de gemeente een coördinator aan die de problemen opnieuw in kaart moest brengen. Daarnaast werd een sportcentrum ingericht als ontmoetingsplaats voor jongeren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer