Kerk & religie

„Verandering jeugdzorg betekent veel voor kerk”

Doordat de overheid alle jeugdzorg in 2015 naar de burgerlijke gemeente verplaatst, komt er veel af op kerken en diaconieën. Dat vraagt om voorbereiding van de Gereformeerde Gemeenten.

Van onze verslaggever
10 October 2013 08:53
De synodevergadering van de Gereformeerde Gemeenten. Beeld RD, Anton Dommerholt
De synodevergadering van de Gereformeerde Gemeenten. Beeld RD, Anton Dommerholt

Dat stelde ds. D. de Wit (Barneveld-Centrum) woensdag tijdens de synode 2013 van de Gereformeerde Gemeenten in Utrecht.

Doordat de jeugdzorg bij de lokale overheid terecht komt, dreigt de SGJ Christelijke Jeugdzorg als zelfstandige organisatie te verdwijnen. De SGJ is straks te klein om aan de kwaliteitseisen van verantwoorde jeugdzorg te voldoen, zo blijkt uit de synodestukken.

Het deputaatschap maatschappelijke en diaconale zorg (DMZ) gaat de komende jaren vooral aandacht schenken aan de volgende aspecten: het waarborgen van de gewenste identiteit van de zorgverlening, het uitbouwen van samenwerking met andere kerken binnen de rechterflank van de gereformeerde gezindte, en binnen dat platform het nemen van initiatieven om te komen tot een passende voorziening voor het uit huis plaatsen van kinderen en jongeren.

De synode besprak ook de toekomst en financiering van de Vluchtheuvel, christelijke instelling voor ambulante psychosociale hulp. Steeds meer gemeenteleden maken gebruik van particuliere instellingen. Zij kloppen daardoor niet aan bij de Vluchtheuvel. Samenwerking met andere christelijke organisaties is nog meer dan voorheen gewenst en zelfs noodzakelijk, stelt het rapport over De Vluchtheuvel.

De synode sprak woensdag zijn waardering uit voor de toerusting die de goed bezochte CGO-cursussen geven aan leden en ambtsdragers. De hbo-opleiding voor pastoraal werker binnen de Cursus Godsdienstonderwijs (CGO) is er echter in de afgelopen periode niet in geslaagd de benodigde certificering terug te krijgen, die ze in 2005 was kwijtgeraakt. In maart 2012 kwam een accreditatiecommissie daartoe tot een afwijzend advies. In die beoordeling lijkt de gerichtheid op de eigen identiteit een belangrijke factor te zijn geweest, aldus het CGO-rapport. De commissie constateerde namelijk dat het CGO-programma vooral gericht is op wat in de Gereformeerde Gemeenten gangbaar is. Daarom zou de PW-opleiding onvoldoende aansluiten bij de brede beroepspraktijk.

Het bestuur van de CGO gaat daartegen bezwaar maken. „Wij zijn dat aan ons principe verplicht”, zei ds. A. Schreuder (Rijssen-Zuid), sinds kort voorzitter CGO.

Bij de bespreking van het verslag van de Vereniging van Organisten van de Gereformeerde Gemeenten stelden verschillende afgevaardigden vragen bij de lijn van het blad Kerk en Muziek: „Is er nog de intentie om de zangcultuur zoals wij die kennen te dienen en te respecteren?” Ook het feit dat een deel van de redactie van het VOGG-blad Kerk en Muziek geen lid dan wel ex-lid is van de Gereformeerde Gemeenten, baarde sommigen zorgen. Ds. C. J. Meeuse (Goes) zegde toe deze zorg bij de vereniging en de redactie van Kerk en Muziek kenbaar te maken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer