„Drugsvondst Russische schijnbeweging”
MOERMANSK (ANP). Beschuldigingen over drugs aan boord van het Greenpeaceschip Arctic Sunrise en activisten die boten van de kustwacht zouden hebben geramd zijn „schijnbewegingen”. Dat zei het hoofd juridische zaken van Greenpeace International, Jasper Teulings, woensdag.
Volgens hem zijn de beschuldigingen tekenen dat Rusland op zoek is naar nieuwe gronden om de opvarenden van het schip vast te houden, omdat steeds duidelijker wordt dat de aanklacht voor piraterij nergens op is gebaseerd. Hij vindt dat de internationale aandacht beter verlegd kan worden naar de Nederlandse diplomatieke pogingen het schip en de bemanning vrij te krijgen. De zaak heeft volgens Teulings weinig meer met recht te maken.
„Het is glashelder dat het schip geen illegale drugs aan boord had”, aldus Teulings. Ook de beschuldiging dat activisten boten hebben geramd van de Russische kustwacht is volstrekt onwaar volgens het juridische hoofd.
Greenpeace heeft beelden vrijgegeven waaruit dat blijkt. Volgens Russische media kan een „aanval op het leven en de gezondheid” van de kustwachtmedewerkers een straf opleveren van 12 jaar tot levenslang.
Een woordvoerster van Greenpeace heeft laten weten dat er morfine op de boot aanwezig was. Die stof ligt achter slot en grendel en is volgens de Nederlandse wet verplicht aan boord van schepen, zei ze.
„Het schip is vertrokken vanuit Noorwegen richting boorplatform. In Noorwegen is het schip onderzocht door een drugshond. Daarbij is niets gevonden”, aldus de woordvoerster. „Daarnaast voeren we zelf een strikt beleid. Recreatieve drugs zijn niet toegestaan.”
De Russische onderzoekers stelden eerder woensdag dat ze naast morfine ook papaverbollen hebben gevonden op het schip, dat onder de Nederlandse vlag vaart. Volgens Greenpeace kunnen er ook papaverbollen aan boord zijn. „Want daar wordt morfine van gemaakt”, legde de woordvoerster uit.
De Russische onderzoekers hebben woensdag bekendgemaakt dat bemanning van de Arctic Sunrise rekening moet houden met een zwaardere aanklacht. De 30 bemanningsleden, onder wie twee Nederlanders, zijn al aangeklaagd voor piraterij waar in Rusland maximaal 15 jaar cel op staat.