Kerk & religie

DoorBrekers hult zich in zwijgen over voortgaande crisis

BARNEVELD. De evangelische christengemeente DoorBrekers in Barneveld kampt met een interne leiderschapscrisis, waarover men geen mededelingen wil doen. Drie externe pastors hebben de afgelopen weken met leiders van DoorBrekers gesproken en samen een koers uitgezet voor de komende twaalf maanden.

Klaas van der Zwaag
4 October 2013 21:54Gewijzigd op 15 November 2020 06:13

„In deze maanden werken we aan het versterken van het leiderschap dat nodig is om een snelgroeiende gemeente van deze omvang te leiden. De drie pastors blijven hier de komende twaalf maanden intensief bij betrokken”, zegt Rick Borkent van het mediateam in een officiële persverklaring. „We hebben besloten om in de media niet verder in te gaan op de aard van de situatie of het proces dat we nu gestart zijn.”

In de achterliggende weken is in diverse media naar buiten gekomen dat er een „onwerkbare” situatie is ontstaan tussen oprichter en leider Peter Paauwe en een van leidersechtparen, Cees en Wouta van der Hout, verantwoordelijk voor onder meer het pastoraat, de cursussen en de huiskringen van de christengemeente. Zij zijn lid sinds de oprichting in 2005 maar hebben nu bedankt voor de gemeente. Cees van der Hout wil niet reageren in de pers. Ook Paauwe doet er het zwijgen toe. „Ik wil geen mededelingen doen”, zegt hij kortaf.

Officiële verklaringen suggereren dat de crisis is veroorzaakt door de snelle groei van de gemeente, waarop het leiderschap niet is ingespeeld. Maar juist die snelle groei is oorzaak van onvrede. Interne bronnen zeggen dat de crisis vooral is ontstaan door de ambitieuze plannen van Paauwe. De stichter heeft een marketingachtergrond en zet eenzijdig in op groei. Theologische bezinning en pastorale begeleiding van de leden, die voor een belangrijk deel uit de bestaande kerken komen, zouden te wensen overlaten. Paauwe heeft in een interview in deze krant juist ontkend dat hij inzet op groei.

DoorBrekers heeft een snelle ontwikkeling doorgemaakt en telt nu meer dan 2500 leden. Religieonderzoeker Miranda Klaver van de Vrije Universiteit in Amsterdam typeerde DoorBrekers als een nieuw type pinkstergemeente: de zogeheten ”new pentecostal churches”. De gemeente is door Paauwe in 2005 gestart in een schoolgebouw in Barneveld. Zij week daarna uit naar de Veluwehal en heeft inmiddels een vestiging in Amersfoort. Er zijn plannen om in Zwolle en in Goes te beginnen. De laagdrempelige diensten kenmerken zich door veelvuldig gebruik van multimedia en moderne muziek.

In Barneveld zijn er plannen om een auditorium met ruimte voor 2000 mensen te realiseren, onderdeel van het te bouwen evenementencomplex Midden Nederland Hallen. Hiermee zouden enkele miljoenen euro’s gemoeid zijn. Volgens ingewijden zijn er echter in de gemeente grote bezwaren tegen deze ambitieuze bouwplannen, waarvoor al grote financiële offers van de leden gevraagd zijn. Het is zelfs de grote vraag of de nieuwbouw nog doorgaat nu deze crisis zich voortsleept. Ook verwachten insiders een scheuring binnen DoorBrekers als de crisis niet opgelost wordt. Een deel zou dan zelfstandig verdergaan rond een vertrokken leider.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer