Kringloopwinkel floreert
ARNHEM (ANP). De kringloopwinkels doen het goed. Hun aantal groeit en de omzet stijgt. De winst wordt vrijwel meteen weer geïnvesteerd in de werkgelegenheid, één van de primaire doelen. Tijdens de vijfde Nationale Kringloopdag zaterdag staan er veelal tevreden beheerders en werknemers achter de toonbank.
„De huidige crisis is op zich positief voor de kringloopsector, al hebben we recent ook bij ons winkelsluitingen gezien. Dat heeft natuurlijk ook te maken met bedrijfsvoering”, aldus directeur Leontien Reinders van de Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland (BKN) in Arnhem. „Vooral bedrijven die veel werkten met loonkostensubsidies, hebben het moeilijk.” De eerste kringloopbedrijven ontstonden omstreeks 1980. Inmiddels telt de BKN 180 winkels, die in 2011 een omzet van 80 miljoen euro behaalden.
Volgens Reinders gaat er met de verkoop van gebruikte spullen veel meer geld om, maar niet iedereen is lid van de BKN en bovendien noemt niet iedereen zich kringloopwinkel, een term die bovendien niet beschermd is. Om de branche een beter aanzien te geven, heeft de vereniging recentelijk een keurmerk voor zijn leden ontwikkeld.
In eerste instantie kwam het fenomeen kringloop tegemoet aan de behoefte van mensen met weinig geld, regelrechte armoedebestrijding dus. Die konden op één plek meubels, kleding en losse huishoudelijke artikelen tegen lage prijzen kopen. De winkels voorzagen in nóg een belangrijke behoefte, namelijk werk bieden aan werknemers “met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt”, zoals de BKN het omschrijft. Deze vorm van zogenoemde sociale werkgelegenheid biedt nu ruim 30 jaar een plek aan langdurig werklozen, gehandicapten en voormalige gevangenen die re-integreren of een taakstraf hebben. Ook voor vrijwilligers is er plaats.
Veel van de werknemers vinden vanwege hun ervaring later elders een vaste baan. De branchevereniging heeft becijferd dat de sector momenteel werk biedt aan ongeveer 8000 mensen. Naast werkgelegenheid en het aanbieden van betaalbare tweedehandsspullen, speelt het milieuaspect in toenemende mate een rol van belang, aldus de BKN. Hergebruik van producten zorgt immers voor minder afvalverbranding en -stort.
Na ruim drie decennia zijn het allang niet meer alleen mensen met een kleine beurs die komen winkelen. Een veel breder publiek betreedt inmiddels de kringloopwinkels. Veel mensen komen graag snuffelen, op zoek naar een vondst voor een verzameling of een betaalbaar boek. Het aanbod is dan ook veel groter dan in de jaren 80. De branchevereniging spreekt van “tweedehandswarenhuizen”.