Teeven houdt opties verlof Van der G. open
RIJSWIJK (ANP). Uiterlijk 14 oktober moet staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) hebben beslist of Volkert van der G., de moordenaar van Pim Fortuyn, met proefverlof mag, in voorbereiding op zijn terugkeer in de maatschappij. Teeven is hiertoe gedwongen door de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ), die Van der G. in het gelijk heeft gesteld in een beklagprocedure. De Tweede Kamer wil over de kwestie debatteren, zodra Teeven zijn beslissing heeft genomen.
Woensdag zei de bewindsman dat hij vooralsnog alle opties openhoudt en dat de uitspraak „nadrukkelijk niet” betekent dat er verlof voor Van der G. in het verschiet ligt. „Het kan zijn dat ik beslis dat hij geen verlof krijgt”, aldus Teeven.
CDA, VVD en PVV verklaarden woensdag tegen een proefverlof te zijn. De maatschappelijke onrust die een proefverlof mogelijk teweegbrengt, zijn voor CDA en VVD het voornaamste argument om Van der G. voorlopig in zijn cel te laten. De PVV wijst op een uitspraak van Teeven tijdens een debat vorig jaar. De staatssecretaris zei toen, aldus de PVV, dat iemand niet vervroegd vrij mag komen als sprake is van maatschappelijke onrust of een geschokte rechtsorde. De PVV wil dat Teeven „zich een vent toont, zijn rug recht houdt en de toezegging van nog geen jaar geleden in stand houdt.” De PvdA vindt dat alleen de staatssecretaris kan afwegen of een gedetineerde in aanmerking komt voor proefverlof.
De broer van Pim Fortuyn, Marten, wees woensdag ook op de grote maatschappelijke onrust en de gevaarlijke situatie voor Van der G. als hij op verlof mag.
Als Teeven het proefverlof weigert, zal de zaak opnieuw bij de RSJ terechtkomen. De ervaring in andere zaken leert dat uitspraken van de RSJ lang niet altijd leiden tot de uitvoering daarvan.
Volkert van der G. (44) schoot Pim Fortuyn op 6 mei 2002 dood. De politie kon hem vrijwel direct aanhouden. De rechter veroordeelde Van der G. tot 18 jaar cel.
In mei volgend jaar komt Van der G. in aanmerking voor vervroegde invrijheidstelling. Volgens de RSJ moeten de verlofmogelijkheden voor Van der G. stukje bij beetje worden uitgebreid. Het mes snijdt daarbij aan twee kanten, vindt de RSJ: Van der G. kan zich voorbereiden op zijn terugkeer in de samenleving en de samenleving kan op haar beurt wennen aan het feit dat van der G. terugkeert. Uit de RSJ-uitspraak bleek dat Van der G. in 2007 al een keer met „incidenteel verlof” is geweest.