Kerk & religie

”Het profiel van een Christen” centraal op Schooldag TU Kampen (fotoserie)

KAMPEN. Een christen ontleent zijn identiteit aan Christus. Maar hoe wordt dat zichtbaar in iemands leven? „Door Christus als het ware aan te trekken. Net zoals je kleren iets zeggen over wie je bent, toont ook het aantrekken van Christus wie je in Hem geworden bent.”

Van onze verslaggever
28 September 2013 20:53Gewijzigd op 15 November 2020 06:06
Zingen onder leiding van een band bij de slotbijeenkomst. Foto's Dick Vos
Zingen onder leiding van een band bij de slotbijeenkomst. Foto's Dick Vos

„Liever bij u aan de drempel, dan binnen te zijn in een duistere tent.” Begeleid door een band zingen enkele honderden bezoekers van de Schooldag van de Theologische Universiteit Kampen (TUK) deze woorden. Ze komen uit de bundel ”Psalmen van Nu”. Samen het slotlied, ”Heer, U doorgrondt en kent mij” uit de bundel Opwekking, vormen deze liederen de nieuwe omlijsting van de afsluitende bijeenkomst. Het orgel klinkt alleen nog tijdens de samenzang bij de opening van de schooldag.

Het was zaterdag voor het eerst dat de universiteit niet op een doordeweekse dag haar jaarlijkse Schooldag hield. Bovendien was het programma aangepast: In plaats van lezingen waren er workshops rond het dagthema: ”Het profiel van een christen”. Zo’n zeshonderd mensen bezochten het programma, dat werd georganiseerd in de gebouwen van de universiteit en in de Broederkerk.

„Het is ieder jaar weer zoeken naar een goede invulling van de Schooldag”, zegt oud-rector prof. C. J. de Ruijter. „We hebben nu gekozen voor een interactief programma. De workshops duurden een uur, waardoor er veel tijd was om op de deelthema’s in te gaan.” De hoogleraar praktische theologie sprak bij de opening en de sluiting van de dag. Hij verving rector prof. dr. M. te Velde, die wegens het overlijden van zijn vader, ds. R. te Velde, afwezig was.

Aan het begin van de bijeenkomst in de Broederkerk, las prof. De Ruijter Galaten 3:25-4:7. Dit Bijbelgedeelte kwam daarna terug in een toespraak van postdoc-onderzoeker dr. Hans Burger. Na de opening werd een film vertoont waarin studenten van de TUK reageren op het dagthema.

Dr. Burger ging in op het onderwerp ”Jezus aantrekken - opdat Christus gestalte in ons krijgt”. „Door Christus als het ware aan te trekken. Dat is wat we lezen in Galaten 4:19. Christus moet zichtbaar in ons worden. Vanuit onszelf kunnen we daarover niet spreken. Maar vanuit Hem wél.”

Net zoals kleren iets zeggen over wie je bent, toont ook het aantrekken van Christus wie je in Hem geworden bent, aldus dr. Burger. „Het beeld van kleding als uiting van je identiteit, is een Bijbels beeld. Het beeld van ”Christus aandoen”, benadrukt onze eenheid met Christus. Het gaat over onze identiteit.” Daarbij is de doop volgens dr. Burger een mooi beeld. „Dan is het doopwater om je heen, zeker bij de doop door onderdompeling. Zo is Christus ook om je heen als je Hem hebt aangedaan. Het beeld van Christus aantrekken verbindt rechtvaardigmaking en heiligmaking. Je status voor God en wie we in Christus zijn.”

Wie Jezus aantrekt, trekt de Rechtvaardige aan. „Daarmee ga je op zoek naar gerechtigheid”, aldus dr. Burger. „Paulus gebruikt het beeld van een toga van een volwassene aandoen. Door Christus aan te trekken zijn we in Hem volwassen kinderen. Israël leefde onder de wet, zegt Paulus, maar door doop en geloof krijgen we een nieuwe identiteit in Christus. Dat werkt door in het innerlijke besef te zijn wie we zijn. Hij vormt onze bron van kracht. Hij droeg in Zijn naaktheid aan het kruis ons zondige bestaan, waarvoor we ons terecht schamen. Hij nam het mee in Zijn dood en wil ons nieuwe, witte kleren geven, omdat we erfgenaam zijn van Zijn verdienste.”

„Laat niet de samenleving je doen en laten bepalen”, waarschuwde dr. Burger. „Uit de eenheid met Christus moet blijken wie je bent.” Hij verwees naar Romeinen 13:14, waar Paulus schrijft over het omkleed te zijn met Christus en het niet toegeven aan de eigen wil. „Wees gastvrij, deel met anderen en leef met hen mee, heb een goede reputatie bij de overheid. Volg niet je eigen wil, die begeerte werkt, maar Christus. Dan wordt je wil werkelijk vrij.”

Romeinen 13 heeft volgens dr. Burger een missionaire spits. Hij stelde dat Romeinen 12-15 volgt op Romeinen 9-11, waarin het gaat om Paulus’ worsteling met het volk van Israël. Dat ziet niet dat Jezus hun Heiland is. „Via de heidenen hoopt Paulus nu zijn volk te brengen tot geloof in Jezus Christus. Hij verlangt ernaar dat afhakers tot het geloof gebracht worden. Prikkel daarom mensen om tot het geloof in Jezus te komen.”

Is deze voorstelling niet te idealistisch, vroeg dr. Burger. „Laten we eerlijk zijn: Wij falen ook. Kolossensen 3 wijst ons daarin de weg. Doe de oude mens uit, trek de nieuwe aan. Bekeer je van wat slecht is. Het is met Hem door het leven, of zonder Hem.”

Prof. dr. A. L. Th. de Bruijne ging in een door hem geleide workshop in op ”Doorleefd christen zijn in een postchristelijke samenleving”. Hij schetste hoe seculiere mensen zoeken naar zingeving en legde uit hoe christenen daarop kunnen inspelen.

In de workshop ”Een profiel getekend door het kruis”, besprak prof. dr. B. Kamphuis een gedeelte uit de Institutie van Calvijn, waar het gaat over kruisdragen. „Juist in het lijden mogen we de genade van Christus leren kennen, omdat we achter Hem aan leren komen.”

Dr. H. Schaeffer van het per 1 september gestarte Praktijkcentrum voor onderzoek en dienstverlening in de kerken, ging in een workshop in op ”De kerk en het profiel”. Hij vroeg aandacht voor de omgang met diversiteit in de gemeenten. Voor het praktijkcentrum is dit thema één van de eerste onderwerpen waarmee het de kerken wil dienen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer