Walibi Holland wil bezoekers bij Halloween „angst aanjagen”
BIDDINGHUIZEN. Angst aanjagen. Dat is het doel van pretpark Walibi Holland in Biddinghuizen tijdens de Halloween Fright Nights (angstnachten) in oktober. Vanuit christelijke kring klinkt protest tegen het griezelfestijn.
Walibi Holland in Biddinghuizen is op verschillende oktoberavonden het decor van gespook en gegriezel: de Halloween Fright Nights. De HEMA verkoopt tickets voor het festijn. „Oktober wordt een duistere en bloederige maand. Donkere wolken pakken zich samen boven Walibi Holland. Voor de dertiende keer vindt Halloween Fright Nights plaats en breekt de hel los op aarde. Om dit gruwelijke feit te vieren, heeft Eddie de Clown twaalf mensen de dood ingejaagd. Are you Eddie’s next victim? (Ben jij Eddies volgende slachtoffer?)” meldt de site van de HEMA.
HEMA-woordvoerster Inge van Baarsen: „HEMA verkoopt via de website tickets voor allerhande evenementen en voorstellingen. Het halloweenfeest is, net als de omschrijving hiervan, een keuze van Walibi. Walibi kiest ervoor om dit in heel Nederland op deze manier te communiceren en de HEMA heeft –in het kader van herkenbaarheid– ervoor gekozen om de uitingen van Walibi te gebruiken. Ik ga niet in discussie over de tekst.”
Kan Walibi Holland zich voorstellen dat teksten over mensen die de dood worden ingejaagd mensen tegen de borst stuiten? „Dit soort teksten past bij de doelgroep die het halloweenfeest bezoekt”, reageert woordvoerster Lindy Voskuil. „Het gaat niet om een gezellig feestje. Ons doel is de bezoekers tijdens de Halloween Fright Nights in oktober angst aan te jagen. Dat stralen we ook uit in onze communicatie over het festijn, die via verschillende kanalen loopt. Het gaat erom dat mensen een adrenalinestoot krijgen. We adviseren kinderen onder de zestien niet naar de Halloween Fright Nights te komen, al zullen we hun niet de toegang weigeren.”
Kan gewelddadige taal leiden tot gewelddadig gedrag? „Bezoekers weten uiteindelijk dat het allemaal nep is. Intussen wordt Halloween in Nederland steeds populairder. Halloweenfeesten schieten als paddenstoelen uit de grond. Een heel groot deel van Nederland heeft behoefte aan dit soort feesten.” Worden jongeren afgestompt door harde taal? „Ik heb daar geen ervaring mee. Het gaat erom dat onze bezoekers extra spanning krijgen tijdens de Halloween Fright Nights. Ik heb geen bewijzen dat harde taal, die je ook in games ziet, tot afstomping leidt.”
Theoloog en occultismekenner prof. dr. M. J. Paul heeft bezwaren bij halloweenfeesten. „Het feest heeft een occulte oorsprong, waarbij mensen probeerden contact te maken met de geesten van overledenen. Ik hoop dat christenen aan dit soort halloweenfestiviteiten niet meedoen.”
„Eddie de Clown heeft twaalf mensen de dood ingejaagd”, meldt de aankondiging van het festijn. „Ben jij Eddies volgende slachtoffer?”
Prof. Paul noemt de wijze waarop het feest wordt aangekondigd, „heel triest.” „Dit gaat een grens over. Ik keer me tegen deze benadering van de dood. De aankondiging past in een trend om de dood en het occulte commercieel uit te buiten. Ik vind dat zorgelijk en gevaarlijk. Niet alleen bij halloweenfeesten, ook in games en in films moet het allemaal gewelddadiger, afschrikwekkender en heftiger om mensen te lokken mee te doen. Natuurlijk zijn er niet letterlijk twaalf mensen gedood, maar zulke gewelddadige taal stompt jongeren zonder meer af. De grens tussen werkelijkheid en fictie vervaagt. Gewelddadige taal heeft een negatieve invloed op jongeren, daar ben ik van overtuigd.”
Gewelddadige taal kan ook tot gewelddadig gedrag leiden, schetst hij. „Al is het dan misschien in een op de honderd of de duizend gevallen. Er zijn voorbeelden van jongeren die om zich heen schoten nadat ze intensief bezig waren met gewelddadige games. Dan zullen mensen mogelijk tegenwerpen: „Die personen waren psychisch ziek.”
Maar dan zeg ik: „Dat zal zo zijn, maar als je op spelniveau allerlei geweld toestaat, moet je er niet raar van opkijken als iemand gewelddadigheden een keer gaat praktiseren.”