Politiek

Onmin over toekomst christelijke politiek

HILVERSUM. Christenen zijn het in veel dingen met elkaar eens. Maar ze verschillen ook van opvatting; bijvoorbeeld over de toekomst van christelijke politiek. Soms staan standpunten zelfs haaks op elkaar, zo bleek donderdag tijdens een symposium van de Evangelische Omroep

27 September 2013 13:12Gewijzigd op 15 November 2020 06:04
Foto ANP
Foto ANP

Presentator Andries Knevel heeft twijfels over het fenomeen christelijke politiek, zo vertelde hij tijdens de inleiding op het symposium ”Christelijke politiek in 2020”. Net voor de bijeenkomst startte kreeg hij een sms’je met als strekking: „Schaf de christelijke politieke partijen maar af, want die staan de Evangelieverkondiging in de weg.” Zo’n opmerking landt wel bij de EO-presentator, want christelijke politiek staat volgens hem te veel voor het opgeheven vingertje, benepenheid en hypocrisie.

Knevel kreeg bijval van columnist Bart Jan Spruyt. Hij pleitte voor een brede conservatieve volkspartij van de christelijke partijen met VVD’ers en PVV’ers. Ook politicoloog Maarten Vogelaar wil af van christelijke politieke partijen; hij vindt dat christenen zich buiten de politiek moeten „personaliseren” en dat in de politiek moeten brengen.

Koert van Bekkum, universitair docent in Kampen, was ook kritisch. Als er volgens hem geen groot thema wordt gevonden op het snijvlak tussen christelijke en algemene belangen, is het gedaan met de christelijke politiek. Zo’n groot thema was bij het ontstaan van de christelijke politiek in de negentiende eeuw de financiering van het bijzonder onderwijs.

Tobberig

De vertegenwoordigers van de christelijke partijen zouden op zich wel zo’n groot thema willen, maar de toekomst van de christelijke politiek ter discussie stellen, willen ze niet. Christenen moeten niet zo „tobberig” doen over de toekomst, stelde oud-ChristenUnieleider Rouvoet: „Ik loop nu dertig jaar mee in de politiek en steeds gaat het daarover.” De Rotterdamse wethouder De Jonge pleitte voor meer zelfbewustzijn: „Er zitten op zondagmorgen in Rotterdam altijd nog meer mensen in kerken dan ’s middags in De Kuip.”

Over de vraag wat die thema’s dan moeten zijn, daarover verschillen de politici. De voorzitter van de CDA-jongeren, Julius Terpstra, denkt dat het zal gaan om gemeenschap versus individu, ChristenUniejongerenvoorman Maarten van Ooijen over eerlijke handel en zijn SGP-evenknie Jan Willem Kranendonk over het gezin.

ChristenUnieKamerlid Segers maakte een onderscheid tussen voorhoedegevechten (prostitutie) en achterhoedegevechten (koopzondagen, trouwambtenaren). Hij gaat meer voor de eerste 
dan voor de tweede. Dat kwam hem te staan op kritiek van Rouvoet. Die wil zo’n onderscheid niet maken. Ook oud-minister Van Bijsterveldt (CDA) niet: „Bij de gewetensbezwaarde trouwambtenaar is tolerantie in het geding en dat is geen achterhoedegevecht.”

SGP-fractiemedewerker Diederik van Dijk, die oud-SGP-leider Van der Vlies verving, wees de gulden middenweg: „De tijd wijst je belijden aan.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer