Reformanda steunt nieuwe vrijmaking
Het blad Reformanda wordt de spreekbuis van de afgescheiden vrijgemaakte kerken. Dat is de uitkomst van een zaterdag gehouden besloten ledenvergadering van Reformanda (de organisatie van verontruste vrijgemaakte kerken), zo meldde dr. S. de Marie, voorzitter van Reformanda, vanmorgen desgevraagd. „Het blad wordt geen podium waar voor- en tegenstanders van de nieuwe vrijmaking hun zegje kunnen doen.”
De afgelopen weken maakten verschillende groepen binnen de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV) zich vrij en vergaderden apart. Dat is nu het geval in Berkel en Rodenrijs/Bergschenhoek (aanstaande zondag wordt hier een gemeente van 113 leden geïnstitueerd), Veenendaal, Zwolle en Zwijndrecht. Er zullen nog meer groepen zich vrijmaken, zo verwacht en hoopt dr. De Marie. Het wachten is volgens hem nog steeds op de acta van de generale synode van de GKV. Pas als die verschenen zijn, kunnen kerkenraden hun bezwaren officieel kenbaar maken.
De nieuwe vrijmaking, met een symbolische verwijzing naar de Vrijmaking van 1944, is een protest tegen ontwikkelingen binnen de GKV, met name tegen synodale besluiten op het punt van de gezangen, de zondag, echtscheiding en betrekkingen met buitenlandse kerken.
Tijdens de ledenvergadering werd zaterdag een motie van de redactieleden W. J. G. Basoski en ds. C. J. Breen afgestemd om in Reformanda ook discussies op te nemen over de motieven om zich vrij te maken van de GKV. Volgens dr. De Marie heeft Reformanda altijd principieel eenduidig willen informeren over ontwikkelingen binnen de GKV. „Daarin past het niet om ruimte geven aan tegenstanders van de nieuwe vrijmaking. In die zin is het huidige beleid een voortzetting van de oude koers.”
Binnen het bestuur van Reformanda zijn wijzigingen ontstaan als gevolg van recente ontwikkelingen. Secretaris W. Wildeboer stapte op omdat hij het niet eens was met het bestuursbeleid van Reformanda, aldus De Marie. Zijn plaats is opgevuld door K. J. Trip.
Binnen twee maanden wordt er nog een ledenvergadering belegd om zich te buigen over een toepassing van de statuten die het mogelijk maakt dat zowel leden van de Gereformeerde Kerk vrijgemaakt als van de afgescheiden vrijgemaakte kerken lid kunnen zijn van Reformanda.
Voor zo’n aanpassing is een tweederde meerderheid nodig, die er afgelopen zaterdag niet was. Er kwamen 170 stemgerechtigde leden opdagen, terwijl Reformanda 427 leden telt.
Volgens dr. De Marie is een statutenwijziging niet nodig, omdat de losgemaakte vrijgemaakten de voortzetting zijn van de oorspronkelijke GKV. „Maar leden moeten wel instemmen met deze zienswijze.”