Buitenland

Bush op staatsbezoek in Groot-Brittannië

De ogen van de wereld zullen deze week grotendeels zijn gericht op de Britse hoofdstad Londen. President Bush begint daar dinsdag aan een officieel en belangrijk staatsbezoek, dat gepaard gaat met een van de grootste Britse beveiligingsoperaties van de afgelopen jaren.

Buitenlandredactie
17 November 2003 08:48Gewijzigd op 14 November 2020 00:43

Het Amerikaanse staatshoofd kan behalve op de onvermijdelijke stijve Britse hoffelijkheid ook vooral rekenen op luid boegeroep van tienduizenden ontstemde Britten die de Amerikaan liever zien gaan dan komen. Verscheidene actiegroepen hebben aangekondigd te zullen betogen tegen vooral het buitenlandse beleid van Bush.

Hoe vreemd het ook lijkt, het is de eerste keer dat een Amerikaanse president een officieel staatsbezoek brengt aan het Verenigd Koninkrijk. Koningin Elizabeth heeft sinds haar troonbestijging meer dan vijftig jaar geleden wel Kennedy, Nixon, Reagan, Bush sr., Clinton en de huidige president over de vloer gehad, maar die waren op „officieel bezoek” of op gewoon werkbezoek. Ze prikten soms een vorkje mee aan het hof, maar ze sliepen niet in Buckingham Palace.

Die eer viel in 1918 overigens wel de Amerikaanse president Woodrow Wilson te beurt, toen op bezoek bij koning George V. Maar ook dat was geen formeel staatsbezoek.

Bezoekende Amerikaanse presidenten komen zelden alleen met hun vrouw. George W. Bush neemt dan ook minister van Buitenlandse Zaken Powell, Nationaal Veiligheidsadviseur Condoleezza Rice en minister van Financiën Snow mee.

Daarenboven reizen volgens Britse media ongeveer 250 (gewapende) agenten van de Secret Service, 150 beleidsadviseurs en 50 stafleden van het Witte Huis naar Londen. Ze komen in drie passagiersvliegtuigen, waaronder de presidentiële Airforce One. Voor het vervoer ter plaatse worden twintig voertuigen en een Black Hawk-helikopter overgebracht.

Voor alle zekerheid nemen de Amerikanen circa tien speurhonden mee die getraind zijn in het opsnuffelen van explosieven en andere gevaarlijke materialen.

De stad Londen brengt zeker 5000 agenten op de been. Grote delen van het centrum zullen tijdens het staatsbezoek worden afgesloten. Op verzoek van Washington zullen betogers op afstand worden gehouden, maar naar verluidt heeft het stadsbestuur niet willen ingaan op de Amerikaanse eis om de voorspelde massabetogingen helemaal uit het gezichtsveld van Bush te houden.

Het officiële driedaagse programma begint woensdag. Op die dag zal de president spreken met politici en met nabestaanden van de Britse slachtoffers van de aanslagen van 11 september 2001. Hij houdt ook een toespraak over transatlantische betrekkingen.

De donderdag is ingeruimd voor onder meer een bezoek aan de Westminster Abbey en aan, zoals Bush hem vaak noemt, „mijn eerbiedwaardige vriend” Tony Blair. Vrijdag neemt de Amerikaanse president afscheid van Elizabeth om, als het programma wordt aangehouden, vervolgens af te reizen naar Sedgefield, het kiesdistrict van Blair. Daarna vliegt het bonte Amerikaanse gezelschap terug naar The States.

Intussen spreken de Britse media over de op een na hoogste alarmfase voor een terreuraanslag. Het is niet bekend in hoeverre dat verband houdt met het bezoek van de Amerikaanse president. Noch de Britse noch de Amerikaanse regering denkt eraan het bezoek af te zeggen. Bush heeft gezegd een voorstander te zijn van vrijheid van meningsuiting voor demonstranten en noemde de reis „fantastisch.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer