Christenvervolging

Nationale rouw en demonstraties in Pakistan na aanslag op kerk

ISLAMABAD. De regering van Pakistan heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd in verband met de aanslag op een anglicaanse kerk zondag. Daarnaast zijn christenen uit protest de straat op gegaan.

Redactie kerk
23 September 2013 15:37Gewijzigd op 15 November 2020 05:58
beeld EPA
beeld EPA

Het dodental van de dubbele zelfmoordaanslag in de stad Peshawar –in het noorden van Pakistan– is inmiddels opgelopen tot 85. Aan alle regeringsgebouwen in de hoofdstad Islamabad hangt de vlag halfstok en de parlementariërs dragen zwarte banden als teken van rouw.

Pakistaanse christenen hebben gisteren in verschillende steden wegen geblokkeerd. Ze protesteerden tegen de ontoereikende bescherming die de overheid hun biedt tegen het geweld van moslimextremisten.

Bij gevechten tussen christelijke betogers en moslims in de Pakistaanse havenstad Karachi is gisteravond volgens een mededeling van de lokale politie een dode gevallen. Agenten zetten traangas in en schoten in de lucht om de twee groepen uiteen te drijven.

Een paar honderd demonstranten in Karachi eisten eerder op de dag dat de verantwoordelijken voor de aanslag worden gepakt. „Wij willen een einde aan het extremisme, het terrorisme en de barbarij in Pakistan”, zei Bashir John, een priester. Op een van de toegangswegen naar de hoofdstad Islamabad staken christelijke demonstranten intussen autobanden in brand.

Een vleugel van de Pakistaanse taliban heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. De groep Jundullah zei door te gaan met aanslagen op niet-moslims totdat de Amerikaanse droneaanvallen in de afgelegen tribale gebieden in Pakistan ophouden.

De aanslagen hebben nieuwe twijfels opgeroepen over de plannen van de Pakistaanse regering om vrede te sluiten met de extremisten. „Wat is het voor dialoog waarover we het hebben? Vrede met lieden die onschuldige mensen vermoorden?” vroeg de voorzitter van het Pakistaanse Verbond van Minderheden Paul Bhatti, wiens broer, een federale minister, in 2011 door een islamitische extremist werd doodgeschoten. „Zij willen geen dialoog. Zij willen geen vrede. Onze staat en onze inlichtingendiensten zijn zo zwak dat iedereen elk moment een ander kan vermoorden. Het is een schande.”

Christelijke scholen in Pakistan gaan drie dagen dicht. Kerken en andere voor christenen belangrijke gebouwen in Peshawar hebben extra politiebewaking gekregen, maar dit is volgens hen bij lange na niet genoeg. Een politieman die zondag de kerk in Peshawar moest bewaken, kwam eveneens om het leven.

Christenen vormen een kleine minderheid in Pakistan, waar 96 procent van de bevolking van 180 miljoen moslim is. Soennitische extremisten vallen dikwijls christenen, alsook sjiitische moslims, aan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer