Politiek

Handtekeningen gaan onder Onderwijsakkoord

DEN HAAG (ANP). Minister Jet Bussemaker en werkgevers en werknemers uit het onderwijs zetten donderdag hun handtekening onder het Nationaal Onderwijsakkoord, dat eerder deze maand werd gesloten. Na de ondertekening worden de details van het akkoord naar buiten gebracht.

19 September 2013 07:59Gewijzigd op 15 November 2020 05:53

Een deel van die informatie is al bekend. Zo kwamen de minister en de onderwijspartijen overeen dat er de komende jaren meer ruimte is voor jonge docenten in het onderwijs, de werkdruk voor alle docenten lager wordt en er meer ruimte komt voor nascholing. Ook spraken ze af dat de nullijn voor docenten in 2015 van tafel is en er in 2014 na jaren van stilstand een vorm van compensatie komt voor leraren in het primair en voortgezet onderwijs.

Nadat dit was afgesproken, meldde minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken op Prinsjesdag echter dat hij geld had gevonden om de nullijn voor het onderwijs voor 2014 alsnog te schrappen. Of dit zijn weerslag heeft op de tekst van het Onderwijsakkoord moet bij de presentatie nog blijken.

Overigens tekent de grootste onderwijsbond, de AOb, niet. Deze vakbond stapte in de zomer al uit het overleg en besloot vorige week om definitief geen handtekening te zetten onder het akkoord. De AOb baalt vooral van het afschaffen van een regeling voor oudere docenten, de zogeheten bapo.

Door het sluiten van het Onderwijsakkoord komt er - zoals in het regeerakkoord afgesproken - 689 miljoen euro vrij voor investeringen in het onderwijs.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer