Economie

Binnenkort nog meer goedkope Duitse stroom

ARNHEM (ANP). Nederlandse consumenten en bedrijven zijn over een paar jaar naar verwachting voordeliger uit met hun stroomrekening. TenneT, de beheerder van het hoogspanningsnet, gaat de verbindingscapaciteit tussen Nederland en Duitsland vergroten, waardoor er meer goedkope Duitse stroom kan worden geïmporteerd. Dat maakte TenneT maandag bekend.

16 September 2013 17:26Gewijzigd op 15 November 2020 05:51
beeld ANP
beeld ANP

In 2016 moet een nieuwe internationale verbinding tussen Doetinchem en Wesel in gebruik genomen worden. Die moet heen en weer 2635 megawattuur (MWh) kunnen doorsluizen, ruim 2000 MWh meer dan een gemiddelde Nederlandse energiecentrale produceert.

Ook wil TenneT de capaciteit van de verbinding tussen het Groningse Meeden en het Duitse Dielen binnen 3 tot 5 jaar opvoeren. Voor de korte termijn zijn verder nieuwe procedures en softwaresystemen ontwikkeld om leveringen tussen landen te optimaliseren.

Het komt steeds vaker voor dat er bij onze oosterburen overcapaciteit is aan wind- en zonne-energie. Een deel van dit overschot aan gesubsidieerde groene stroom wordt nu al tegen sterk gereduceerde tarieven, soms zelfs gratis, op de Nederlandse markt gedumpt.

„Stroomproductie door windmolens en zonnepanelen is in Duitsland enorm gegroeid de afgelopen paar jaar en die stroom wordt zonder beperking op het elektriciteitsnet gezet, ook als daar geen vraag naar is. De stroomprijs ligt daar dus veel lager dan hier. Door onze verbindingscapaciteit groter te maken, willen we dit verschil kleiner maken. De Nederlandse consument profiteert hiervan”, aldus een woordvoerder. Op de Duitse markt wordt nu rond de 40 euro per MWh betaald en in Nederland circa 50 euro per MWh, een verschil van 20 procent.

De goedkope groene stroomvoorziening uit Duitsland betekent wel dat Nederlandse gas- en kolencentrales op termijn minder uren zullen draaien. De inkomsten van de Nederlandse energiesector zullen hierdoor sterk afnemen, zo waarschuwde het economisch bureau van ABN Amro onlangs. Dat kan het lastiger maken voor energiebedrijven om investeringen te doen om Nederlands eigen stroomvoorziening groener te maken. Deze investeringen zullen dus hoofdzakelijk door de overheid moeten worden opgehoest.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer