Bescherming gevraagd voor artsen in Syrië
LONDEN (ANP). Een internationale groep van circa 50 gezaghebbende medici heeft de internationale gemeenschap opgeroepen meer steun te bieden aan de artsen die in Syrië hun levens riskeren om slachtoffers van het geweld te helpen. In een maandag gepubliceerde open brief in het wetenschappelijk blad The Lancet noemen de deskundigen op het gebied van de gezondheidszorg de burgeroorlog in Syrië een van de ergste humanitaire crises sinds de Tweede Wereldoorlog.
„Naar schatting 100.000 mensen zijn gedood, van wie een groot aantal burgers”, aldus de ondertekenaars van de brief. „Heel veel anderen zijn gewond geraakt, gemarteld of misbruikt.”
De briefschrijvers willen dat de Verenigde Naties en internationale donoren hun steun aan netwerken van Syrisch medisch personeel vergroten. Ook roepen ze de regering en de opstandelingen ertoe op af te zien van aanvallen op medisch personeel, ziekenhuizen en ambulances.
Volgens de opstellers van de brief staat het Syrische gezondheidssysteem op instorten. „Patiënten vechten tegen chronische ziektes als kanker, diabetes, hypertensie en hartziekten.”
Onder de initiatiefnemers van de brief zijn de Noorse vroegere directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) Gro Harlem Brundtland en de Duitse winnaar van de Nobelprijs voor Geneeskunde, Harald zu Hausen.