Binnenland

Kwetsbare gebouwen toch bij gevaarlijk object

RIJSWIJK (ANP). Het komt regelmatig voor dat er te dicht bij een gevaarlijk object wordt gebouwd. Gemeenten houden zich vaak niet aan de regels bij het opstellen van een bestemmingsplan in de buurt van een opslag van ‘ontplofbare stoffen’, zo blijkt uit het jaarverslag van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Daardoor kan bij een eventueel ongeluk de schade veel groter zijn dan nodig is.

16 September 2013 06:57Gewijzigd op 15 November 2020 05:50

Rond iedere opslagplaats voor die stoffen moet een veiligheidsafstand worden aangehouden met bijvoorbeeld woningen, kantoren en winkels, legt een woordvoerder van de ILT uit. Die afstand moet in een bestemmingsplan. Maar liefst 74 procent van de onderzochte gemeenten houdt zich niet aan de regels. Daardoor kan het zijn dat woningen te dicht bij bijvoorbeeld een tankstation mogen worden gebouwd, of dat dat de afgelopen jaren zelfs al is gebeurd.

„De veiligheidszones moeten voorkomen dat er nieuwe kwetsbare objecten komen. Het risico van niet vastleggen van deze veiligheidszones is dat er nieuwe kwetsbare objecten komen binnen die niet geregelde zones. Het gevolg daarvan is dat het risico op schade bij een eventueel ongeluk groter is dan acceptabel wordt geacht”, legt de woordvoerder uit.

Kwetsbare gebouwen die te dicht bij gevaarlijke objecten staan, worden een zogenoemd saneringsobject. Zij zullen uiteindelijk verdwijnen, waarna er niet iets nieuws voor terug komt.

Sinds oktober 2012 is er een wet waardoor de provincie moet kijken of gemeenten zich aan de regels houden en waardoor de minister kan ingrijpen. Met die macht wordt echter „terughoudend omgegaan”, aldus het ILT.

Nederlanders zouden overigens zelf ook moeten kunnen controleren of de minimale afstand wel is gewaarborgd rond een opslagplaats op de website risicokaart.nl. Maar omdat ruim de helft van de gemeenten de website niet goed bijhoudt, is die zo goed als waardeloos geworden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer