Priester Braun mag van kabinet komen
De regering ziet geen reden om priester Rafael Braun te weren tijdens het huwelijk van prins Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta op 2 februari in Amsterdam. De Argentijnse priester (66) kwam deze week in opspraak door het weekblad Vrij Nederland, dat de geestelijke beticht van verregaande sympathieën voor het regime van Videla.
PvdA en SP waren er als de kippen bij om via schriftelijke vragen opheldering te vragen aan het kabinet. Volgens de Nederlandse regering blijkt uit niets dat Braun ongeschikt zou zijn voor deelname aan de plechtigheden: „De regering heeft nagegaan of er feiten en omstandigheden zijn die het vervullen van een rol in de kerk door priester Braun in de weg zouden kunnen staan. Hiervan is niets gebleken”, zo liet de Rijksvoorlichtingsdienst weten.
Ook in andere kringen bestaan ernstige twijfels over de beweringen van Vrij Nederland. Priester Rafael Braun staat in het huidige Argentinië zelfs bekend als een moreel hoogstaand mens, zegt Argentinië-kenner dr. H. Vogel van de Universiteit Leiden. De priester is, aldus Vogel, nooit een steunpilaar geweest van het Videla-regime.
Volgens de auteur van het verhaal in Vrij Nederland, Jan Thielen, heeft Braun zich als hoofdredacteur van het filosofisch en theologisch maandblad Criterio positief uitgelaten over de toenmalige regering van generaal Videla. Braun zou volgens Thielen in een persoonlijk gesprek met hem ook hebben gezegd dat „het onvermijdelijk is om te folteren bij het bestrijden van subversie.”
Volgens Vogel, hoogleraar aan de opleiding Talen en Culturen van Latijns-Amerikaanse landen, is Braun „niet ’fout’ geweest. Voor de Argentijnen hoort hij bij de goeien.” Vogel benadrukt dat Braun zich ook kritisch heeft uitgelaten over het militaire bewind van Videla. „Ik ben er zeker van dat Braun, net als iedere weldenkende Argentijn, de excessen van het Videlaregime verwerpt”.
Máxima wil de priester bij de kerkelijke inzegening hebben om iets van haar eigen rooms-katholieke achtergrond in de plechtigheid te verwerken. Ze vindt de geestelijke „een goede vriend, een geweldige en inspirerende man.”
In antwoord op kamervragen heeft premier Kok woensdag laten weten dat de opvattingen van prins Willem-Alexander en Máxima over het Videla-regime boven alle twijfel verheven zijn. Volgens hem keurde het stel het regime wel degelijk af tijdens het tv-vraaggesprek dat de NOS vorige week uitzond.
Er ontstond na afloop enige commotie omdat de prins, zijn verloofde bijvallend, het rapport dat de regering professor Baud had laten opstellen een „mening” noemde. Volgens sommigen had hij dat om staatsrechtelijke redenen beter niet kunnen doen. Premier Kok staat op het standpunt dat de prins het onderzoek niet onderuit heeft willen halen: „De Prins van Oranje heeft met zijn woorden in het televisiegesprek, waarnaar in de vragen wordt verwezen, de waarde van het onderzoek van professor Baud op geen enkele wijze willen relativeren.”