Binnenland

„Oosterscheldekering jarenlang verwaarloosd”

DEN HAAG (ANP). De betrouwbaarheid van de Oosterscheldekering staat onder druk als gevolg van jarenlange verwaarlozing. Dat staat in een intern rapport van Rijkswaterstaat, dat door RTL Nieuws is ingezien.

10 September 2013 20:06Gewijzigd op 15 November 2020 05:45
De Oosterscheldekering. Foto ANP
De Oosterscheldekering. Foto ANP

In het rapport ‘Beheer Oosterscheldekering nader bekeken’ wordt een alarmerend beeld geschetst van de ruim 10 jaar durende verwaarlozing van de zeeweringen in de Oosterschelde. Ook zou de dienst van Rijkswaterstaat die waakt over de veiligheid van Zeeland, „steeds minder kennis hebben en out of control raken”. De betrouwbaarheid van de Oosterscheldekering komt hierdoor onder druk te staan en „er kan niet aantoonbaar worden gemaakt dat de kering aan de gestelde eisen en de bijbehorende faalkans voldoet”.

Waterbouwkundigen hebben steeds minder invloed binnen de Dienst Zeeland. Deze afdeling, die toezicht hield op de bodem rond de Oosterscheldekering, bestond in 2000 nog uit zes man, maar is nu vrijwel helemaal verdwenen.

Eind vorige maand schreef minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) nog aan de Tweede Kamer dat de zeeweringen in de Oosterschelde veilig waren en zijn. Wel hebben zogeheten afschuivingen geleid tot schade aan de bodembescherming van de Oosterscheldekering. Dat heeft voor de kering zelf niet tot problemen geleid, maar was wel aanleiding om het beheer van de kering aan te scherpen.

De dijk aan de Noordbevelandse oever voldeed niet meer aan de eisen, meldde de minister in april aan de Tweede Kamer. Om de stabiliteit van de dijk te kunnen blijven waarborgen, werden maatregelen vervroegd uitgevoerd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer