Buitenland

Rusland en VS blijven sterk oneens over Syrië

SINT-PETERSBURG (ANP/DPA/RTR/EFE) - De Verenigde Staten en Rusland blijven het sterk oneens over Syrië. De Amerikaanse president Barack Obama en president Vladimir Poetin spraken elkaar vrijdag persoonlijk 20 tot 30 minuten in de marge van de top van de G20 in de Russische stad Sint-Petersburg, maar dat leidde zoals verwacht niet tot een toenadering.

6 September 2013 15:49Gewijzigd op 15 November 2020 05:41
Obama en Poetin vrijdagmiddag tijdens de top van de G20. Foto EPA
Obama en Poetin vrijdagmiddag tijdens de top van de G20. Foto EPA

Een adviseur van Poetin zei dat „de tegenstellingen tussen de twee leiders over de kwestie-Syrië ook in het persoonlijk gesprek zijn blijven bestaan”. Obama wil wegens de gifgasaanval van ruim 2 weken geleden in voorsteden bij Damascus militaire acties ondernemen tegen het bewind van president Bashar al-Assad en wacht op goedkeuring daarvoor van de volksvertegenwoordiging. Hij wacht een mandaat van de VN-Veiligheidsdraad niet af. Obama zei na afloop van de top dat de meeste G20-leiders het met hem eens waren dat het regime op 21 augustus gifgas heeft gebruikt.

Poetin zei dat zijn land Syrië zal helpen, als dat wordt aangevallen. Hij maakte niet duidelijk waaruit die hulp bestaat, maar wees erop dat Rusland nu al wapens aan het regime in Damascus levert en dat beide landen economisch samenwerken. Hij meent dat de gifgasaanval een „provocatie (van de rebellen) was om internationaal militair ingrijpen uit te lokken”. Rusland is de trouwste bondgenoot van het bewind in Syrië. Poetin zei zich juist gesterkt te voelen door de regeringsleiders die in Sint-Petersburg bijeen waren. De landen die voor een militair ingrijpen zijn, waren volgens hem in de minderheid.

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken buigen zich vrijdag en zaterdag in de Litouwse hoofdstad Vilnius over de burgeroorlog in Syrië. Tot nu toe zijn de 28 lidstaten verdeeld over een militair ingrijpen tegen het regime in Damascus. De Verenigde Staten krijgen steun van Frankrijk, maar de meeste landen vinden dat militaire acties tegen Assad pas met steun van de VN-Veiligheidsraad geoorloofd zijn.

Minister Frans Timmermans sloot vrijdag in Vilnius een militaire actie zonder VN-mandaat niet uit, maar voor Nederland is het heel nadrukkelijk van belang dat er niets buiten de VN om wordt gedaan. „Je kunt niks uitsluiten, maar voor ons blijft de route via de VN de allerbelangrijkste prioriteit op dit moment”, zei de Nederlandse bewindsman.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer