Eerste geopark van Nederland
BORGER. Naast twintig nationale parken en negen werelderfgoederen heeft Nederland sinds gisteren ook een internationaal erkend ”geopark”: de Hondsrug in Drenthe. Wat is dat en wat heb je eraan?
Een luid gejuich ging gisteravond op in het Hunebedcentrum in Borger. Via Skype was er contact met Nederlanders die de twaalfde Europese Geopark Conferentie bezochten in het Italiaanse Ascea. Daar werd bekend dat het Drentse natuurgebied De Hondsrug officieel de status van geopark kreeg. Vier vragen aan de voorzitter van de projectgroep die dit voor elkaar heeft gekregen, Frans Schouten.
Wat is een geopark precies?
„Een geopark is een door de Unesco erkend gebied met een unieke geologische ondergrond die van belang is geweest voor de bewoners in vroeger tijden. Een geopark heeft dus belangrijke geologische, archeologische, ecologische en culturele waarden.”
Waarom krijgt De Hondsrug deze status?
„Het unieke van de Hondsrug is dat het een 70 kilometer lange heuvelrug in het landschap is die door de voorlaatste ijstijd is ontstaan. Smeltende ijsrivieren hebben allerlei materiaal aan de kant geduwd, waardoor er een rug is ontstaan. Alleen in Canada is zo’n zelfde landschap te zien, voor Europa is dit uniek.
De heuvelrug werd in de prehistorie al volop bewoond. Het was toen het meest dichtbevolkte gebied van Nederland. De Randstad lag in Drenthe, zeg maar. Op de rug konden mensen hoog en droog wonen. Bovendien gebruikten ze het als doorgaande weg naar de jachtvelden. In de laagte waren water en vruchtbare velden. Deze combinatie maakte De Hondsrug erg aantrekkelijk voor bewoning. Zo zijn de hunebedden hier ook gekomen. Nu zijn er nog zo’n zestig te zien op De Hondsrug, maar het zijn er veel meer geweest.”
Welke meerwaarde heeft de status geopark?
„Qua regelgeving verandert er voor het gebied niet veel. Het is meer dat we het toerisme hier kunnen bevorderen. We kunnen De Hondsrug nu neerzetten als een sterk merk: het Geopark De Hondsrug.
Daarnaast wordt het landschap toegankelijker voor bewoners en toeristen. We gaan bijvoorbeeld informatiepanelen in het gebied zetten die meer vertellen over de historie en de achtergronden ervan. Er komen meer wandelingen en fietsroutes langs de geologische bezienswaardigheden.”
Wat gaat de projectgroep doen nu de titel is binnengesleept?
„De stichting Geopark De Hondsrug gaat ons werk geleidelijk aan overnemen. De projectgroep is nog een jaar actief. We gaan bijvoorbeeld ondernemers helpen om de geoparkstatus te gebruiken in hun reclame-uitingen.
Verder start er een project om in heel Drenthe een wifinetwerk te krijgen. Als mensen in de toekomst over De Hondsrug wandelen, kunnen zij op hun smartphone filmpjes en foto’s bekijken. Bijvoorbeeld: hoe zag deze plek eruit ten tijde van de ontvening rond 1900?” ”