Kerk & religie

Kerkelijk Bureau verzorgt boek van 400 pagina’s voor synode GG

WOERDEN. De maanden voorafgaand aan de generale synode van de Gereformeerde Gemeenten is het topdrukte bij het Kerkelijk Bureau in Woerden. Het bureau stelt onder meer een boekwerk samen van 400 pagina’s met alle rapporten en verslagen voor de synode.

5 September 2013 19:49
beeld RD
beeld RD

Hoewel naar buiten toe de roepende kerk de touwtjes in handen lijkt te hebben als het gaat om de voorbereiding van de kerkvergadering, wordt in Woerden het meeste werk verzet. B. W. Drost, directeur van het Kerkelijk Bureau van de Gereformeerde Gemeenten (KBGG), stelt dat vrijwel alle acht personeelsleden de achterliggende maanden hun handen vol hadden aan het gereedmaken van vergaderstukken. „In december 2012 ging de eerste brief uit naar de gemeenten. Ook deputaatschappen zijn opgeroepen rapporten in te dienen.”

Onder de correspondentie namens de synode prijkt de handtekening van onder anderen ds. L. Terlouw. Deze is preses van de kerkenraad van de gereformeerde gemeente in Barendrecht, de gemeente die is aangewezen als roepende kerk voor de synode van 2013. Ds. Terlouw: „In de praktijk betekent dit dat er regelmatig contact is tussen het bureau in Woerden en de kerkenraad in Barendrecht. Een delegatie van de kerkenraad is ook een keer voor overleg in Woerden geweest. Bijna alle voorwerk wordt ons door het Kerkelijk Bureau uit handen genomen.”

Volgens Drost gaat veel werk zitten in het samenstellen van het 400 pagina’s tellende boekwerk ”Rapporten en verslagen”. „De deputaatschappen stellen zelf hun rapportages op. Zij leveren deze aan bij het Kerkelijk Bureau. Wij kijken alles nog een keer na, om foutjes eruit te halen. Dat gaat altijd in overleg met het des­betreffende deputaatschap.”

Het tijdig afronden van financiële rapportages maakt een synodejaar drukker dan normaal, aldus Drost. „Het Kerkelijk Bureau verzorgt de financiële afhandeling voor bijna alle deputaatschappen. De rapportages over 2010 en 2011 lagen al klaar. Die over 2012 moest echter tussen januari en april van dit jaar worden afgerond. Ondanks die druk willen we goed werk afleveren. Een ordelijk verloop van de synode hebben wij hoog in het vaandel staan.”

Zowel ds. Terlouw als Drost signaleert dat digitale verslaggeving oprukt. Ds. Terlouw: „De acta zijn al digitaal te raadplegen, op diverse vergaderingen zie je bovendien iPads opduiken.” Drost: „Toch denk ik dat de stukken bij de volgende synode, in 2016, nog steeds op papier worden aan­geleverd. Maar wie weet, het zou goed kunnen dat in 2019 de overstap gemaakt wordt naar digitale rapportage.”

Het KBGG onderhoudt veel contacten met vrijwilligers van de gereformeerde gemeente in Utrecht. In het gebouw van deze gemeente wordt de synode traditioneel gehouden. De centrale ligging en de mogelijkheid om de banken uit de kerkzaal te verwijderen, maken de domstad tot een voor de hand liggende vergaderplaats. Een dik draaiboek beschrijft allerhande details. Drost: „Het gaat veelal om voor de hand liggende zaken, zoals het regelen van de geluidsinstallatie. Toch moet er wel iemand tijdig contact opnemen met de leveranciers.”

Een speciaal punt van aandacht dit jaar vormt de komst van een grote delegatie uit Papoea. Naast de twee officiële vertegenwoordigers van de Gereja Jemaat Reformasi di Papua, de uit het zendingswerk van de Gereformeerde Gemeenten ontstane kerk, komen er ook zo’n vijftien andere gasten uit Indonesië. Drost: „Zij moeten een plekje krijgen waar ze de besprekingen goed kunnen volgen en waar vertaling voor allen kan worden aangeboden.”

De eerste zittingsdag van 
de generale synode wordt op 
18 september geopend door 
ds. L. Terlouw. Onder verantwoordelijkheid van de kerkenraad van Barendrecht wordt vervolgens het moderamen gekozen. Ds. Terlouw: „Daarnaast wordt onder onze verantwoordelijkheid de voorafgaande bidstond georganiseerd. Daarin gaat ds. J. J. van Eckeveld voor, de preses van de vorige generale synode.”

De bidstond, het openingswoord, maar ook de beraadslagingen onderstrepen dat een synode niet zomaar een vergadering is. Ds. Terlouw: „Het weegt dat een kerkelijke vergadering een zaak van de Heere is. Een zaak ook van goddelijke orde, zoals bij het apostelconvent, waarover we lezen in Handelingen 15. De heiligheid van Gods kerk vraagt zorgvuldigheid en eerbied.”


serie
Generale synode

Dit is het vijfde deel in een serie over het werk van de generale synode. Aanleiding zijn de landelijke kerk­vergaderingen van de Christelijke Gereformeerde Kerken en de Gereformeerde Gemeenten, die dit najaar plaatshebben. Maandag deel 6.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer