Vlegelen en wannen in Openluchtmuseum
ARNHEM (ANP). Natuurmonumenten en het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem maken dit weekeinde samen de opbrengst van bossen en akkers van deze zomer op. Tijdens het historische oogstweekend zaterdag en zondag worden groente, fruit en koren zowel op de moderne als op de ouderwetse manier verwerkt en uitgedeeld aan bezoekers.
In de museumbrouwerij is een meergranenbiertje van gerst, rogge, haver en tarwe gebrouwen. De tuinbonen zijn verwerkt in een soep met kinnenbakspek van het varken. Kinderen mogen aardappels rooien en vlegelen op het korenveld. Het graan moet daarna worden geselecteerd door te wannen, schudden met een grote mand.
Boswachters van Natuurmonumenten wandelen door de uitgestrekte bossen op het museumterrein en wijzen aan welke eetbare planten en paddenstoelen in de vrije natuur groeien. Op het oogstweekend komen elk jaar duizenden bezoekers af. Meehelpen met de oogst is gratis.