Stichting beschermt KPN tegen América Móvil
AMSTERDAM (ANP). De Stichting Preferente Aandelen B van KPN werpt een beschermingswal op tegen een overname door het Mexicaanse América Móvil. Dat maakte de stichting donderdag bekend. Het Mexicaanse bedrijf, dat al circa 30 procent van KPN bezit, maakte eerder deze maand bekend dat het alle aandelen KPN wil overnemen voor 2,40 euro per stuk.
De stichting activeert een zogenoemde call-optie, waardoor het 49,9 procent van het totale stemrecht in handen krijgt. Zo voorkomt de stichting feitelijk dat het bedrijf van miljardair Carlos Slim meer dan 50 procent van het stemrecht bij KPN in handen krijgt. De stichting had eerder al aangegeven bezorgd te zijn over de onduidelijke bedoelingen van Slim met KPN. De stichting is opgericht om KPN te beschermen tegen invloeden die de continuïteit, zelfstandigheid of identiteit van het bedrijf bedreigen.
De stichting zegt tot het besluit te zijn gekomen „om de belangen van KPN en de met haar verbonden belanghebbenden waaronder aandeelhouders, werknemers, klanten en de Nederlandse samenleving als geheel veilig te stellen.” Deze belangen staan op het spel door het zonder vooroverleg met de vennootschap aangekondigde bod op de uitstaande aandelen KPN, aldus de stichting.
América Móvil heeft „willens en wetens” gekozen voor een vijandelijke benadering door niet eerst te proberen om tot een fusieprotocol te komen met KPN. Ook het zonder overleg met KPN opstellen van een biedingsbericht en het ter goedkeuring daarvan indienen bij de Autoriteit Financiële Markten getuigt volgens de stichting van de vijandige intenties van de Mexicanen.
De stichting wil dat América Móvil zo snel mogelijk, conform de regels en praktijk in Nederland, gaat onderhandelen met het bestuur van KPN en met de Nederlandse overheid. „Het gaat ons vooral om de ordentelijkheid van de procedure”, aldus een zegsman, die voor verdere tekst en uitleg verwees naar de persconferentie van de stichting op vrijdag.
KPN liet in een reactie weten dat de raad van bestuur en de raad van commissarissen geïnformeerd zijn over het opwerpen van de beschermingsconstructie. KPN signaleert daarbij dat de stichting benadrukt positief te zijn over de verkoop van de Duitse tak E-Plus, dat het bezit van de preferente aandelen van tijdelijke aard is en dat de stichting zich van tijd op tijd zal beraden over het wel of niet intrekken van de preferente stukken.
América Móvil was donderdagavond niet bereikbaar voor commentaar.
De beschermingswal zoals die bij KPN kan worden ingezet, is niet uniek bij beursgenoteerde bedrijven. Het komt echter niet vaak voor dat daadwerkelijk van de mogelijkheid gebruik wordt gemaakt. In de afgelopen jaren werd de constructie alleen ingezet bij toeleverancier aan de chipindustrie ASMI en industrieel conglomeraat Stork.