„Dader moet na straf nieuwe kans krijgen”
ROTTERDAM (ANP). Justitie moet alle opsporingsmiddelen volledig hebben uitgeput, voordat het een zwaar opsporingsmiddel inzet als het tonen van camerabeelden van verdachten of het noemen van volledige namen. „De gedachte dat we verdachten niet voluit bij naam noemen, is dat iemand die gestraft is een nieuwe kans moet kunnen krijgen”, zegt strafrechtadvocaat Frank van Ardenne.
Zijn kantoor stond in het verleden een man bij die werd vervolgd voor de bestorming van het Maasgebouw bij voetbalclub Feyenoord. Uiteindelijk legde het hof een lagere straf op dan geëist, omdat beelden die de politie aan de media vrijgaf nog altijd werden gebruikt. Ook bij onderwerpen waar hij niets mee te maken heeft.
„Straf is een stuk boetedoening, maar ook een stuk voor de toekomst. Het heeft een preventieve werking. Als in de samenleving de naam en het gezicht bekend is, is deze persoon gebrandmerkt voor het leven. En dat belemmerd iemand mogelijkheden op een toekomst zonder criminaliteit”, betoogt Van Ardenne.
Het tonen van een foto is vaak ingrijpender dan het noemen van een volledige naam, zegt Van Ardenne. „Bij een naam weet je niet precies wie er allemaal in je straat woont, maar van een foto herken je vaak iemand wel. Daarom moet justitie er ook goed over nadenken in wat voor zaken beelden worden getoond. Een serieverkrachter die op het punt staat weer toe te slaan, is wat anders dan iemand die een rolletje drop heeft gestolen.”