VS boren al jarenlang naar schaliegas
RIJSWIJK (ANP). In de Verenigde Staten wordt al jarenlang naar schaliegas geboord. Het land heeft de afgelopen jaren een stille energierevolutie doorgemaakt, waarbij de VS dankzij schaliegas in korte tijd zelfvoorzienend kan worden op energiegebied. Ongeveer een derde van alle gaswinning is schaliegas.
In de VS is de eigenaar van een stuk grond ook de eigenaar van de bijbehorende grondstoffen. Het kan lucratief zijn voor een grondbezitter om op zijn land naar schaliegas te laten boren. Maar er zijn ook vele tegenstanders van schaliegaswinning in de VS. In sommige staten geldt inmiddels een moratorium, omdat eerst moet worden onderzocht wat de gevolgen precies zijn. In de staat Vermont is het boren naar schaliegas dit jaar verboden.
Volgens hoogleraar duurzaamheid Jan Rotmans (Erasmus Universiteit Rotterdam) zal „de meeste ellende” nog komen. Het duurt jaren voordat de effecten van boringen duidelijk worden. Er is waarschijnlijk een direct verband tussen het verhoogde aantal aardbevingen in de VS en schaliegaswinning, zegt Rotmans. Hetzelfde geldt voor drink- en grondwaterverontreiniging. Het verband moet nog wetenschappelijk worden bewezen. Onderzoek loopt nu, maar dat kost tijd.
Volgens de Britse overheid bewijst het Amerikaanse voorbeeld dat met schaliegas minder energie hoeft te worden geïmporteerd, de belastinginkomsten omhooggaan en er banen worden gecreëerd. Tegenstanders wijzen op de vele milieurisico’s van het uit de grond halen van schaliegas. De afgelopen weken was er groot protest in het Britse Balcombe, in West Sussex, tegen proefboringen van energiebedrijf Cuadrilla Resources. Dat wil ook in Nederland boren naar schaliegas. Eerder werden proefboringen in Balcombe stopgezet na een lichte aardbeving.
In het rapport Golden Rules for a Golden Age of Gas, van eind vorig jaar, stelt het Internationaal Energie Agentschap (IEA) dat er genoeg technische mogelijkheden zijn om de risico’s te beperken. Dan moeten bedrijven en overheden zich wel houden aan bepaalde regels, de ‘golden rules’. Daarbij gaat het niet alleen om technische voorzieningen, maar ook om het geven van volledige transparantie en het betrekken van de lokale gemeenschap bij de plannen en projecten.