Landgoedmarkt voor hospice Bommelerwaard
NEDERHEMERT. Een hospice in de Bommelerwaard; het blijft de grote wens van initiatiefnemer Kees Haverhals. Onlangs liep het plan om een hospice in Gameren te stichten spaak, maar Haverhals laat het er niet bij zitten. De opbrengst van een morgen te houden Landgoedmarkt in Nederhemert komt ten goede aan de verwezenlijking van het plan.
Haverhals heeft zelf ondervonden hoe belangrijk zo’n hospice kan zijn. „Mijn zwager is in een hospice in Nijkerk overleden. Dat heeft zo’n grote indruk op onze familie gemaakt dat er nog over wordt gesproken. Het feit dat hij stierf in een hospice, heeft een belangrijke rol gespeeld in de rouwverwerking.”
Vanaf dat moment besloot de inwoner van Bruchem zich in te zetten om ook in de Bommelerwaard – met daarbij inbegrepen een aantal dorpen binnen de gemeente Neerijnen – en het Land van Heusden en Altena een hospice op te richten. „Het gaat om een plaats waar mensen begeleid kunnen sterven in een situatie die zo veel mogelijk op thuis lijkt en waar ze zelf de regie in handen houden.”
Met dat doel richtte Haverhals de stichting Hospice de Samaritaan op. „Mijn doel is om iets voor de naaste te betekenen en waar mogelijk stervenden en hun familie iets mee te geven als het levenseinde nadert. Liefde en aandacht zijn dan essentiële zaken.”
Onderzoek heeft uitgewezen dat er in de regio behoefte is aan een voorziening met vier bedden. Het liefst centraal gelegen in bijvoorbeeld Bruchem of Gameren. Eerder dit jaar leed een poging om met zorgcentrum Het Slot in Gameren in zee te gaan op het laatste nippertje schipbreuk. Er bestonden vergevorderde plannen om een pand naast Het Slot te kopen en een architect was bezig met tekeningen voor de verbouwing. Geraamde kosten van het project: 1,5 miljoen euro. Uiteindelijk gooiden veranderingen van de financiering in de zorg roet in het eten. Het bestuur van het slot besloot het in stand houden van de bestaande voorzieningen voorrang te geven en zette de plannen voor de hospice op een laag pitje.
„Maar we gaan door met onze plannen. De eerste stap is om een locatie te vinden en medewerking van de desbetreffende gemeente. Daarna komt de rest vanzelf. Ook het geld. Ik heb al diverse toezeggingen binnen, onder meer van vrijwilligers die straks in de hospice aan de slag willen.”