Groen & duurzaamheid

„Voorkom verspreiding hooikoortsplant”

DEN HAAG. De hooikoortsplant Ambrosia moet worden uitgeroeid. Dat stelde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gisteren. Niet voor het eerst overigens. In augustus 2011 gaf de organisatie eenzelfde opdracht. Waarom eigenlijk?

Anca Boon
21 August 2013 17:35Gewijzigd op 15 November 2020 05:24
De NVWA roept particulieren, groenbeheerdiensten, akkerbouwers en natuurbeheerders op om de plant te verwijderen als ze hem tegenkomen. Foto ANP
De NVWA roept particulieren, groenbeheerdiensten, akkerbouwers en natuurbeheerders op om de plant te verwijderen als ze hem tegenkomen. Foto ANP

Waarom wordt de Ambrosia hooikoortsplant genoemd?

De pollen die tijdens de bloei vrijkomen, zijn zeer sterk allergeen. Dat betekent dat ze snel hooikoortsklachten veroorzaken. Frankrijk en de Verenigde Staten meldden dat ongeveer 10 procent van de bevolking gevoelig is voor Ambrosiapollen. Als de plant zich permanent in Nederland vestigt, kan het hooikoortsseizoen, dat gewoonlijk eind augustus op zijn einde loopt, zomaar twee maanden langer duren, aldus de NVWA.

Waar komt de plant vandaan?

Ambrosia komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika en is per ongeluk in Europa terecht gekomen. De plant wordt sinds 1857 in Nederland aangetroffen, maar als ‘bezoeker’. Op dit moment komt Ambrosia nog niet massaal voor in Nederland. Het aantal Ambrosiawaarnemingen neemt echter de laatste jaren toe, waarschijnlijk door klimaatverandering.

Waarom deze plant uitroeien?

In andere Europese landen, waaronder Duitsland, is Ambrosia uitgegroeid tot een schadelijk onkruid voor gewassen. Daar veroorzaakt de plant slechtere oogsten van onder andere aardappelen en andere vollegrondsgroenten.

Hoe ziet de Ambrosia eruit?

De eenjarige plant kan 20 tot 150 centimeter hoog worden. De stengels zijn behaard, vertakt, kantig, vaak roodachtig en aan de voet iets verhout. Voor foto’s zie ambrosiavrij.nu.

Hoe moet de plant uit de tuin of wegkant verwijderd worden?

De NVWA raadt aan handschoenen en bedekkende kleding te dragen. Als de plant bloeit, is het verstandig een mondkapje en een veiligheidsbril te dragen, omdat anders allergische reacties kunnen optreden.

Wat te doen met een uitgetrokken plant?

Ambrosiaplanten moeten niet in de gft-container worden gegooid, maar bij het restafval. Groente-, fruit- en tuinafval kan als compost weer in de natuur terecht komen. Restafval wordt verbrand.

Wordt bijgehouden waar de Ambrosia groeit?

Ja. Wie de plant in eigen tuin of elders aantreft, kan dat melden. De NVWA kan zo de stand van zaken in de gaten houden. Ook kunnen gemeenten de plant met deze gegevens bestrijden. Via ambrosiavrij.nu en de app ambrosiamelder van de NVWA kunnen waarnemingen worden gemeld.

Waar kan iemand terecht met gezondheidsklachten na contact met Ambrosia(pollen)?

Het beste kan in zo’n geval contact worden opgenomen met de huisarts.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer