VS wilde in 1950 oorlog voeren om Joegoslavië
BELGRADO (ANP). Sovjetdictator Jozef Stalin stond in 1950 op het punt om Joegoslavië aan te vallen. De regering van de Verenigde Staten vond de verdediging van het Balkanland zo belangrijk dat zij bereid was om er een kernoorlog met de toenmalige Sovjet-Unie voor te riskeren. Dat meldden media in Servië dinsdag op basis van een vrijgegeven document van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA.
De Joegoslavische leider Tito, tot dan Stalins trouwste bondgenoot, had in 1948 gebroken met zijn leermeester. De Sovjetleider verenigde de legers van communistische satellietstaten die Joegoslavië omringden, voor een aanval op de Joegoslavische „verraders”.
Hij stationeerde aan de Joegoslavische grens speciale gevechtseenheden en drie ‘internationale brigades’. In de zomer van 1950 meende de CIA dat het leger van Joegoslavië tegen deze eenheden een reële kans zou hebben. Tegen de ook in paraatheid gebrachte zes Sovjetdivisies zouden de Joegoslaven echter zonder snelle en omvangrijke steun weinig kunnen inbrengen. Washington schoot daarop Tito te hulp met in totaal een half miljard dollar aan militaire steun.
De door de VS geleide interventie in Korea (1950-1953) leidde tot een versnelling in Stalins oorlogsvoorbereidingen. Volgens de in 1956 overgelopen Hongaarse generaal Bela Kiraly zag Stalin zijn kansen voor een aanval op Joegoslavië stijgen.
Onverwacht grote Amerikaanse successen in Korea zetten hem echter weer met beide benen op de grond. De oorlogsplannen werden ingeruild voor het idee om Tito te liquideren. Een dag nadat zijn geheime dienst de KGB hem op 1 maart 1953 had laten weten daar geen brood in te zien, overleed Stalin aan een hersenbloeding.