Kerk & religie

Roemenië bouwt 10 kerken per maand

De Roemeens-Orthodoxe Kerk is bezig met een opmars in Roemenië. De Engelse omroep BBC becijferde onlangs dat in het Oost-Europese land tien gebedshuizen per maand worden opgeleverd.

Redactie kerk
19 August 2013 19:13Gewijzigd op 15 November 2020 05:22
Beeld Cezar Suceveanu, Wikimedia
Beeld Cezar Suceveanu, Wikimedia

De Roemeens-Orthodoxe Kerk, waarvan bijna negen op de tien Roemenen lid is, beleeft een glorietijd na de val van dictator Ceausescu. Voor 1989 werden kerken verdrukt. Het regime verwoestte tientallen kerkgebouwen. Nu wordt elke drie dagen een nieuwe kerk gebouwd. In het centrum van de hoofdstad Boekarest is zelfs een enorme kathedraal in aanbouw.

Overheidssteun

De enorme kathedraal die moet verrijzen doet de BBC-journaliste de vraag stellen of het geld niet beter aan armen in het land kan worden besteed. Roemenië is immers een van de armste landen van de Europese Unie. Geïnterviewde kerkleiders vinden dat de kerk de kerkgebouwen hard nodig heeft. Sommige jongeren uit Boekarest, die minder banden met de kerk hebben, besteden het geld liever aan scholen of ziekenhuizen.

Het lijkt erop dat vooral Roemenen de kosten betalen van alle nieuwe kerken. Kerk en staat zijn in Roemenië met elkaar verbonden. Van de centrale overheid ontvangt de Roemeens-Orthodoxe Kerk miljoenen euro’s voor de salariëring van priesters en voor renovatie en nieuwbouw van kerken.

Politicus Remus Cernea heeft een wetsvoorstel ingediend om de kerk los te koppelen van overheidssteun. Maar dat is lastig. „In veel gevallen geven politici politieke steun aan kerken. In ruil daarvoor steunen priesters hen bij verkiezingscampagnes. Vaak zie je dat bouwbedrijven die de kerken bouwen eigenaars hebben die bekend zijn in de netwerken van de politici. Het is dus een soort cirkel van geld.”

Genoegdoening

De regering van voor 1989 heeft veel kerkelijke bezittingen geconfisqueerd. De geldstroom van de overheid naar de kerk wordt door de orthodoxe gemeenschap gezien als een genoegdoening.

Voor kleinere kerkelijke groepen, zoals de Rooms-Katholieke Kerk, moet die compensatieregeling eigenlijk nog van de grond komen, zo maakte Catholic News Agency onlangs bekend. Het parlement keurde vorig jaar een plan voor restitutie goed, maar de regeling is nog niet in werking gezet.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer