Zomerstormen vellen makkelijk bomen
RIJSWIJK (ANP). Topzware bomen met een vol bladerdek zijn een makkelijke prooi voor zomerstormen en zeker voor windhozen.
Vooral laanbomen of eenzame bomen in de weilanden, in tuinen of op erven zijn vatbaar voor krachtige zomerse buien met veel regen en een sterke wind. In bossen is de schade doorgaans minder groot doordat de bomen elkaar in groepen meer bescherming bieden tegen de wind.
Dat zeggen Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer naar aanleiding van de zomerstorm van maandag en van twee weken geleden, waarbij veel bomen knapten of ontwortelden. Vooral in de noordelijke provincies was het maandagavond raak. Een 7-jarig meisje uit Harlingen kwam om het leven toen een omgewaaide boom op een camper terecht kwam, waarin zij met haar ouders op een camping in het Friese Lippenhuizen verbleef.
Staatsbosbeheer zegt dat veel bomen nu vol in het blad staan en daardoor een extra zware last dragen. Krachtige rukwinden kunnen dan makkelijk takken doen afbreken of bomen doen omwaaien. „Bomen die toch al zwakker zijn, zijn extra vatbaar, zeker als ze door de regen nat zijn geworden”, zegt Marjet Heins namens Staatsbosbeheer. „Boswachters hier zeggen dat het helemaal niet erg is dat bomen omvallen. De menselijke schade of de schade aan jonge vogelnesten is vele malen erger.”
De boswachters van Staatsbosbeheer maken na elke zomerse storm extra rondes om te inspecteren of de wandelpaden vrij zijn en of er geen gevaar dreigt voor alsnog omvallende bomen of afbrekende takken.
Natuurmonumenten zegt dat er tegen rukwinden of windhozen weinig uit te richten valt. „Als caravans de lucht in zwiepen, dan weet je zeker dat bomen ook te lijden hebben”, zegt Ruud Kreetz, beheerder van de gebieden van Natuurmonumenten in Zuid-Oost Drenthe.
Bomen in het open landschap vallen volgens hem eerder ten prooi aan de elementen. Een omgevallen boom in het bos daarentegen verrijkt de natuur. „Een spontaan omgevallen boom in het bos vergroot de natuurwaarde. Zo ontstaat meer ruimte voor biodiversiteit, zoals plaatsen voor vogels om zich te nestelen, maar ook voor insecten, schimmels en paddenstoelen.”