Vakcentrale CNV keurt najaarsakkoord definitief goed
Het CNV stemt in met het najaarsakkoord. Dat heeft voorzitter D. Terpstra van de vakcentrale vrijdag gezegd. De goedkeuring brengt het bevriezen van de lonen volgend jaar en in 2005 een stap dichterbij. Op dit moment rest alleen de formele goedkeuring van de FNV, waarvan de leden al akkoord gingen.
Het CNV geeft zijn fiat na een serie raadplegingen van de leden van de vakbonden die bij de vakcentrale zijn aangesloten. De CNV–bonden gaven unaniem hun goedkeuring aan het najaarsakkoord, aldus Terpstra.
Van de elf bonden die bij het CNV zijn aangesloten, waren zeven het unaniem eens met het najaarsakkoord. Bij de overige vakbonden stemden steeds ongeveer 80 procent van de kaderleden voor en 20 procent tegen. De grotere CNV–bonden, CNV Bedrijvenbond, CNV Publieke Zaak en de Hout– en Bouwbond CNV, gaven eerder al hun fiat.
De leden van het CNV vonden het pijnlijkste punt in het najaarsakkoord dat de bonden op het niveau van sectoren en individuele bedrijven geen structurele loonsverhogingen mogen afspreken in 2004 en 2005. Zij werden echter over de streep getrokken door de afspraak dat eenmalige bonussen wel mogen worden toegekend.
Terpstra is trots op het akkoord. „Het is een pracht van een solidariteitspact." Hij komt tot die conclusie omdat het kabinet in de onderhandelingen een aantal bezuinigingen op de sociale zekerheid en de zorg heeft geschrapt.
Omdat de lonen worden bevroren, denkt CAO–coördinator R. van Splunder van het CNV dat er volgend jaar extra ruimte is om in CAO’s afspraken te maken over het verbeteren van de veiligheid tijdens het werken, de productiviteit van werknemers en voor verlofregelingen.
Het CNV wil dat het kabinet en de gemeenten in ruil voor het bevriezen van de lonen hun tarieven en heffingen de komende tijd slechts minimaal verhogen. Zo mogen de huren niet stijgen van het CNV.