Dekker wil bewoning vakantiehuis toestaan
Minister Dekker van VROM wil permanente bewoning van vakantiehuisjes toestaan. Gemeenten en provincies die dat willen, zouden de mogelijkheid moeten krijgen een eind te maken aan het huidige verbod op permanente bewoning van vakantiewoningen.
Dat plan heeft de bewindsvrouw vrijdag op tafel gelegd in de ministerraad. De kwestie van het permanent bewonen van vakantiehuisjes zorgt al jaren voor gesteggel tussen gemeenten en burgers en heeft tot verscheidene gerechtelijke procedures geleid. Mensen die het hele jaar door in een vakantiewoning wonen, betalen vaak geen OZB of rioolrecht. Sommige gemeenten gedogen die situatie, andere doen verwoede en vaak vergeefse pogingen de bewoners eruit te krijgen.
Dekker wil de burger nu helderheid verschaffen. Gemeenten en provincies krijgen tot 31 december 2004 de tijd te beslissen of ze het huidige verbod handhaven of dat ze bewoning toestaan. Als ze bewoning toestaan, kunnen ze dat doen voor individuele gevallen maar desgewenst ook voor alle vakantiewoningen op hun grondgebied.
Nederland telt ongeveer 12.000 recreatiewoningen en 6000 caravans die permanent worden bewoond. De bewoning van caravans blijft ook in de nieuwe constellatie illegaal. In natuurgebieden blijft permanente bewoning van vakantiehuisjes hoe dan ook verboden.
De allang lopende discussie over permanente bewoning van recreatiewoningen is in een stroomversnelling gekomen toen de Raad van State onlangs besloot dat 23 gezinnen niet langer permanent in recreatiepark Lingemeer in Lienden (Gelderland) mochten bivakkeren. Voor elke maand die ze er nog wonen, kregen ze een dwangsom van 4500 euro voor hun kiezen.
Onduidelijk is vooralsnog of gemeenten die het verbod willen handhaven, goede instrumenten krijgen om onwillige burgers daadwerkelijk uit hun vakantiewoning te zetten.