Kerk in VS wil niet zingen over toorn van God (video)
De liedcommissie van de Presbyteriaanse Kerk in de Verenigde Staten (PCUSA) heeft het bekende lied ”In Christ alone” geschrapt uit de kerkelijke liedbundel. De toorn van God in relatie tot de verzoening met Hem is daarvan de oorzaak.
De gewraakte zinnen zijn „Till on that cross as Jesus died, the wrath of God was satisfied”. Dat betekent zoveel als: „Toen Jezus stierf aan dat kruis, droeg Hij de toorn van God.” De commissie besloot met negen tegen zes stemmen om het lied te schrappen uit de kerkelijke liedbundel met zo’n 800 liederen. Dat schreef historicus Timothy George deze week in het conservatief christelijke tijdschrift First Things.
De discussie over het in 2001 gepubliceerde lied is trouwens al oud. In sommige gemeenten wordt de zin over de toorn van God veranderd in „the love of God was magnified”. Dan wordt er gezongen dat door Jezus’ kruisdood Gods liefde wordt groot gemaakt. Recent werden ook andere opties voorgesteld.
De liedcommissie van de PCUSA koos aanvankelijk voor de dichtregel waarin Gods liefde wordt bezongen. Toen de makers van het lied, Stuart Townend en Keith Getty, bezwaar maakten tegen wijzigingen in hun lied, werd het in z’n geheel van de lijst gehaald. Volgens Townend en Getty vertolken de verzen het Evangelie.
Zingen uit het geweten
Dat liederen een update krijgen, is niet nieuw, betoogt Russell D. Moore in een blog bij Washington Post. Moore is voorzitter van een commissie ethiek en religieuze vrijheid van de Zuidelijke Baptisten, het grootste protestantse kerkgenootschap van de Verenigde Staten. Ook theologische discussies horen daarbij, stelt hij. Hoewel er verschil van mening is over hoe God verzoening aanbrengt, wordt de opvatting breed gedeeld dat God ook een Rechter is. Verder is het verwijzen naar de toorn van God volgens Moore een essentieel onderdeel van de Amerikaanse geschiedenis.
Moore pleit ervoor om het lied ”In Christ alone” in de oorspronkelijke versie te blijven zingen. „Als evangelical zou ik zeggen dat het nodig is te zingen over de toorn van God. Want we zingen niet alleen vanuit en naar ons verstand, maar ook naar en vanuit ons geweten. Dat is de reden waarom evangelicale gemeenten hun stem verheffen als ze die zin in het lied van Getty zingen. Dat is niet omdat we, zoals de karikatuur wil, onszelf zien als een moreel betere groep die zijn gerechtigheid bezingt tegenover de zondaars aan de andere kant van de cultuurstrijd. In plaats daarvan is het juist omgekeerd. Als christenen zingen over de toorn van God, zingen ze over zichzelf.”