Christenvervolging

Evangelicale expert: Iran zal christenen blijven vervolgen

TEHERAN. In Iran zullen christenen vervolgd blijven worden, ook als zaterdag de nieuwe president, Hassan Rohani, aantreedt. Daarvan is Elizabeth Kendal, een Australische expert op het gebied van godsdienstvrijheid, overtuigd.

Redactie kerk
1 August 2013 10:10Gewijzigd op 15 November 2020 05:04
Hassan Rowhani. beeld EPA
Hassan Rowhani. beeld EPA

De 64-jarige moslimgeestelijke Rohani werd op 14 juni tot op­volger van president Ahmadinejad gekozen. Zelf noemde Rohani die uitslag een „overwinning van gematigdheid op extremisme.”

Christenen in het islamitische Iran zullen echter niets merken van de presidentswisseling, schrijft Kendal in haar jongste rondzendbrief, waaruit de Duitse protestantse nieuwsdienst Idea deze week citeerde. Volgens de de evangelicale deskundige is Rohani noch gematigd noch hervormingsgezind – hoewel media in de hele wereld hem wel zo karakte­riseren. Ook de nieuwe president is geen „contrarevolutionair”, aldus Kendal, maar staat aan de kant van ayatollah Ali Khameini, de geestelijk leider van Iran.

Kendal roept in herinnering dat talloze Iraanse christenen zich in de gevangenis bevinden. Nog deze maand werden acht christenen tot celstraffen tussen de één en de zes jaar veroordeeld nadat zij tijdens een gebedssamenkomst in de Centraal-Iraanse stad Schiras waren opgepakt. Zij zouden de nationale veiligheid in gevaar hebben gebracht en „propaganda” hebben verspreid. De acht –Mohammed Roghangir, Massud Rezale, Mehdi Ameruni, Bijan Farokhpur Haghighi, Shahin Lahooti, Suroush Saraie, Eskandar Rezale en Roxana Forughi– willen tegen hun veroordeling in beroep gaan. Volgens de Iraanse Raad van Kerken ontbreekt elk bewijs.

Begin deze maand werd ook de voormalige moslim Ebrahim 
Firuzi aangeklaagd, memoreert Idea verder. Hij zou een aanhanger zijn van het „christelijk zionisme.” Verder zou hij een christelijke internetsite hebben willen starten, zo luidde het tijdens zijn proces voor de rechtbank in Robat Karim, nabij Teheran.

Eveneens begin deze maand sloten de autoriteiten een pinkster­gemeente behorend tot de Assemblies of God in de Iraanse hoofdstad. Daar werden kerkdiensten in het Farsi, de belangrijkste taal in het land, gehouden.

Vorige week berichtte onder meer deze krant dat de 33-jarige Iraans-Amerikaanse voorganger Saeed Abedini al 300 dagen vastzit in de beruchte Evingevangenis in Teheran. De voormalige radicale moslim is veroordeeld tot acht jaar cel wegens het „stichten van huiskerken, die de nationale veiligheid ondergraven.”

De organisatie Open Doors, die opkomt voor vervolgde christenen, meldde meteen na de verkiezing van Hassan Rohani al dat Iraanse christenen geen verandering in hun situatie verwachten. Iran neemt plaats 8 in op de Ranglijst Christenvervolging die Open Doors jaarlijks publiceert.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer