Ongewenste wisseling telefoonnummer taboe
DEN HAAG (ANP) - KPN moet actief optreden om te voorkomen dat bellers van telefonieaanbieder veranderen zonder dat te willen. Aan deze praktijk, ”slamming” genoemd, moet een einde komen.Dat heeft telecomtoezichthouder Opta donderdag gesteld. De Consumentenbond krijgt tientallen klachten per maand over ongewenste omzetting.
Consumenten kunnen kiezen uit verscheidene aanbieders van vaste telefonie, zoals KPN, Tele2 of Scarlet. Volgens Opta en de Consumentenbond komt het geregeld voor dat bellers ongevraagd van aanbieder zijn veranderd. „Dan krijgen mensen opeens een rekening van een andere aanbieder”, zegt een woordvoerder van Opta.
Bedrijven als Tele2 maken gebruik van KPN’s netwerk. Opta wil nu dat KPN voortaan controleert of een telefoonnummer dat moet worden omgezet, daadwerkelijk van de betrokken beller is. KPN moet het opgegeven telefoonnummer vergelijken met de postcode en het huisnummer van de abonnee. Als de gegevens niet overeenkomen, mag de omzetting niet plaatsvinden, zo luidt het besluit van Opta.
Ongewenste omzettingen ontstaan door fouten. Als een telecombedrijf een verkeerd cijfer invoert, levert dat een ander telefoonnummer en dus een andere klant op. De Consumentenbond maakt daarnaast bezwaar tegen de agressieve methode die sommige telecomverkopers gebruiken. „Wij kennen voorbeelden van mensen die telefonisch zo werden lastig gevallen dat ze ”ja” zeiden tegen een telefoonaanbod om eraf te zijn. Dat vinden wij ook slamming”, stelt een woordvoerster van de bond.
De telecombedrijven stellen op hun beurt het probleem aan te willen pakken. Binnen het overlegorgaan FIST (Forum Interconnectie en Speciale Toegang) hebben de marktpartijen zich verbonden aan scherpere gedragsregels. „Er zijn strengere normen afgesproken voor telemarketing. Daarnaast wordt er een regeling voor schadeloosstelling voor gedupeerde consumenten opgezet”, verklaart de Opta-zegsman.
KPN stelt echter dat er maar één oplossing is: de consument moet via een antwoordkaart schriftelijk akkoord gaan met de omzetting. De door Opta voorgestelde controle van abonneegegevens bestempelt KPN als een „schijnoplossing.” Het telecomconcern signaleert „misleidende telemarketing” van andere aanbieders. Ook komt het volgens KPN voor dat consumenten en bedrijven zonder hun weten door anderen worden opgegeven als nieuwe klant. De onderneming heeft in een jaar duizenden klachten ontvangen.
Opta meent dat KPN met de schriftelijke verklaring een drempel opwerpt. De toezichthouder vreest dat consumenten hierdoor minder makkelijk overstappen naar andere telecomaanbieders. Opta verwacht dat daardoor geschillen ontstaan tussen KPN en de concurrentie, die tegen de schriftelijke maatregel te hoop loopt.
In een reactie verklaart KPN de concurrentie helemaal niet dwars te willen zitten. „Wij zijn het bijvoorbeeld eens met de schadeloosstelling voor consumenten. Alleen gaan wij verder: door die antwoordkaart willen we voorkomen dat er gedupeerden ontstaan.”