Binnenland

Minister blijft bij hoog collegegeld topmasters

Minister Hermans van Onderwijs legt zich vooralsnog niet neer bij de wens van de Tweede Kamer om af te zien van extreem hoog collegegeld bij topmasteropleidingen.

Van onze redactie politiek
23 January 2002 10:59Gewijzigd op 13 November 2020 23:22
DEN HAAG - Slechts enkele honderden studenten kwamen dinsdag af op de demonstratie die het Landelijk Actiecomité op touw had gezet tegen de plannen van minister Hermans voor de stelselwijziging in het hoger onderwijs. - Foto ANP
DEN HAAG - Slechts enkele honderden studenten kwamen dinsdag af op de demonstratie die het Landelijk Actiecomité op touw had gezet tegen de plannen van minister Hermans voor de stelselwijziging in het hoger onderwijs. - Foto ANP

De bewindsman liet dat dinsdagmiddag weten voor het Kamerdebat over de invoering van de bachelor/masterstructuur in het hoger onderwijs. Met uitzondering van de VVD zijn alle fracties fel tegen het plan om voor topmasteropleidingen, waar alleen zeer getalenteerde studenten worden toegelaten, bijna vijf keer het normale collegegeld te vragen. Ook universiteiten en studenten verzetten zich tegen het plan. Zij vrezen een tweedeling in het onderwijs.

De Tweede Kamer vindt dat de gelijke toegankelijkheid in het geding komt als de universiteiten voor topopleidingen zo’n 7000 euro collegegeld per jaar gaan vragen. De fracties vinden het onbegrijpelijk dat Hermans vasthoudt aan dit onderdeel van zijn plan. In maart vorig jaar heeft de Kamer zich reeds uitgesproken tegen verschillen in collegegelden.

De instelling van topmasteropleidingen zelf stuit op minder bezwaren. Hermans moet dan wel duidelijk aangeven wat deze opleidingen aan extra’s zullen bieden.

CDA en PvdA, die dinsdag tijdens de eerste termijn nauw met elkaar optrokken, krijgen steun voor hun plan om de eventuele selectie van studenten voor de masteropleiding alleen plaats te laten vinden op grond van kennis, inzicht en vaardigheden. Ze willen daarmee voorkomen dat universiteiten en hogescholen uitsluitend selecteren op grond van cijfers of draagkracht.

Het algemene principe van de bachelor/masterstructuur in het hoger onderwijs, namelijk een algemene opleiding (bachelor) en daarna een eventuele specialisatie (master), onderschrijven alle fracties.

Na aanvankelijk verzet is Hermans nu ook bereid om „maatschappelijk relevante” masteropleidingen in het hoger beroepsonderwijs, bijvoorbeeld voor verpleegkunde, te subsidiëren. In eerste instantie wilde Hermans geen enkele masteropleiding in het hbo bekostigen.

De Kamer rondt het debat donderdag af.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer