Christenvervolging

Turkse moslims annexeren kerk in Trabzon

Moslims in de Turkse stad Trabzon hebben aan het begin van deze maand voor het eerst een kerkgebouw gebruikt voor een islamitische bijeenkomst. Ze hielden in het Hagia Sophia Museum, een Grieks-orthodoxe kerk, een gebedsdienst voorafgaand aan de vastenmaand ramadan.

Redactie kerk
29 July 2013 22:15Gewijzigd op 15 November 2020 05:00
De Hagia Sophia in de Turkse plaats Trabzon is deze maand door moslims gebruikt als moskee. Beeld Aleksasfi, Wikimedia
De Hagia Sophia in de Turkse plaats Trabzon is deze maand door moslims gebruikt als moskee. Beeld Aleksasfi, Wikimedia

Moslims hebben al lange tijd hun zinnen gezet op de Byzantijnse kerk in Trabzon, aan de Zwarte Zee. Bij het gebruiken van de kerk op 5 juli werden de christelijke muurschilderingen bedekt met een kleed. De klokkentoren deed dienst als minaret.

Het christelijke verleden van dergelijke gebouwen moet in Turkije worden uitgewist. Dat vinden veel Turken, die onder de regeringspartij Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AK) streven naar een herleving van het Ottomaanse verleden. Daarbij past geen christendom, zo maakte Christian Post zaterdag bekend.

De ruzie tussen moslims en meer seculiere Turken om de zeggenschap over het kerkgebouw sleepte al jaren. Volgens sommigen zijn er genoeg moskeeën in de stad. Een extra gebouw is helemaal niet nodig. Tegen de islamitische plannen voor de kerk werd internationaal geprotesteerd.

Het gebouw stamt uit de dertiende eeuw. In de zestiende eeuw werd het een moskee, schrijft The Economist. In 1964 veranderde de Hagia Sophia in een museum.


Lees ook:

Turkse burgers willen kerken behouden 
„Maak van Hagia Sophia in Trabzon geen moskee

Turkse christenen tussen hoop en vrees

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer