Overwegend negatieve reactie op cijferstroom
AMSTERDAM (ANP). De Europese aandelenmarkten stonden donderdag in de min. Beleggers reageerden overwegend negatief op de kwartaalcijfers van een groot aantal concerns en maakten zich nog steeds zorgen over de afkoeling van de Chinese economie.
Kort na de opening van Wall Street stond de AEX-index 0,6 procent lager op 369,75 punten. De MidKap steeg 0,3 procent tot 541,03 punten. De beurs in Frankfurt verloor 1,1 procent, terwijl de verliezen in Londen en Parijs beperkt bleven tot respectievelijk 0,6 en 0,5 procent.
Speciaalchemiebedrijf DSM was de sterkste daler bij de hoofdfondsen in Amsterdam. Het aandeel (min 3,9 procent) had last van een stevig koersverlies van 4 procent voor BASF. Het grootste chemieconcern ter wereld rapporteerde een operationele winst exclusief eenmalige posten van 1,8 miljard euro waar analisten in doorsnee rekenden op bijna 2 miljard dollar.
Unilever kon niet bekoren met zijn tweedekwartaalcijfers. Het voedings- en verzorgingsmiddelenbedrijf boekte een kleine omzetstijging en een stevige winstgroei, maar de kasstroom viel analisten tegen. Het aandeel daalde 1,8 procent.
Randstad en Reed Elsevier deden wel goede zaken. De uitzender boekte meer winst op een lagere omzet en werd 2,8 procent meer waard. De uitgever meldde een groei van de onderliggende omzet en winst en steeg 2,6 procent.
Wessanen ging 2,9 procent omlaag na een daling van de omzet en winst in het afgelopen kwartaal. TenCate boekte lagere resultaten in het eerste halfjaar en leverde 1,2 procent in. Nutreco steeg juist 4,2 procent, ondanks een winstdaling in de eerste 6 maanden. Navigatiedienstverlener TomTom klom 4,9 procent, ondanks lagere resultaten.
In Parijs ging telecombedrijf Orange, het voormalige France Télécom, 4,3 procent omlaag. De winst van het bedrijf ging in het eerste halfjaar omlaag. Het Britse telefoniebedrijf BT Group noteerde 2,5 procent in de min.
Verder werd bekend dat het vertrouwen van Duitse ondernemers in de economie in juli voor de derde maand op rij is toegenomen. Ook trok de groei van de Britse economie in het tweede kwartaal aan.
De euro noteerde donderdag op 1,3222 dollar in vergelijking met 1,3230 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag. De prijs van ruwe Amerikaanse olie daalde 0,3 procent tot 105,12 dollar per vat. Brentolie werd 0,1 procent goedkoper op 107,07 dollar.