Kerk Vierpolders sluit de deuren: Enige wat ik hoorde was „jammer”
De protestantse gemeente Vierpolders, bij Brielle, wordt per 31 januari 2015 opgeheven. Wat er met de onroerende goederen moet gebeuren, is nog niet helemaal bekend.
De ambten kunnen niet meer vervuld worden, de begroting is niet meer rond te krijgen en het aantal kerkbezoekers daalt. „We hebben veertig belijdende leden en negentig doopleden”, zegt P. van der Ent, voorzitter van de diaconie. „Maar het komt allemaal niet meer uit de verf. Elke zondag komen er vijftien tot twintig mensen naar de kerk. Een eigen predikant hebben we niet. We missen een centraal punt, en dan valt de kern van de gemeente uiteen.”
De reacties op de ophanden zijnde kerksluiting zijn beheerst. „Het enige wat ik op de gemeenteavond hoorde, was: „jammer.” Ik kan er als 84-jarige ook niets meer aan doen. Van twee kwaden zoeken we de beste. We proberen betrokken leden te stimuleren in Brielle naar de kerk te gaan. De gemeente van Vierpolders gaat op in de protestantse gemeente van Brielle.”
Van der Ent is sinds 1972 betrokken bij het kerkelijk werk in Vierpolders. Hij zag hoe de vrijzinnig hervormde gemeente en de behoudende hervormde evangelisatie naar elkaar toe groeiden en één gemeente werden. „Dat is vrij aardig gelukt die jaren. Er is heel wat uit de grond gestampt. Maar gaandeweg kwam de klad erin. De band van inwoners van Vierpolders met de kerk werd steeds losser. Jongeren zochten uit eigen beweging aansluiting bij de kerk in Brielle, omdat daar meer te doen is. Er zitten daar meer jonge gezinnen in de kerk. Bovendien heeft Brielle ook een gereformeerde kerk.”
Over de onroerende goederen maakt Van der Ent zich niet zo veel zorgen. „Dat zal allemaal wel een plek krijgen. De burgerlijke gemeente wil de begraafplaats overnemen. Die huurde ze al van de kerkrentmeesters.”
Een nieuwe bestemming voor de dorpskerk wordt nog gezocht. „Het Kantoor der Kerkelijke Administraties (KKA) levert een makelaar. Wat er met het kerkgebouw gebeurt, hebben we overgegeven aan de Stichting Boei. Die houdt zich bezig met de herbestemming van erfgoed. Dat zal nog wel lastig worden. Onlangs is er in Vierpolders een nieuw dorpshuis opgeleverd, dus daarvoor kan de kerk geen dienst meer doen. De kerk is ook een trouwlocatie. Maar op acht of negen huwelijksplechtigheden per jaar kun je geen kerkgebouw laten draaien.”