Twijfels rond verkiezingen Koeweit
KOEWEIT-STAD, 24 juli (AP) — Voor de derde keer in bijna anderhalf jaar gaan de inwoners van Koeweit zaterdag naar de stembus om een nieuw parlement - vijftig zetels - te kiezen. Of de stembusgang veel zal opleveren is de vraag.
Voor de verkiezingen dreigt een boycot, net als bij de vorige stembusgang in december 2012. De oppositionele Islamitische Grondwettelijke Beweging, een partij gelieerd aan de Moslimbroederschap in Egypte, is tegen de verkiezingen. Ook al omdat Koeweit steun geeft aan de nieuwe machthebbers in Egypte na de staatsgreep die president Mohammed Morsi, een representant van de Broederschap, ten val bracht.
Liberalen in Koeweit zijn boos wegens het overheidsoptreden tegen mensen die gebruik maken van sociale media. Herhaaldelijk worden mensen opgepakt omdat ze via sociale media emir Sheik Sabah Al Ahmed Al Sabah zouden hebben beledigd. Veroordelingen tot jarenlange gevangenisstraffen zijn geen zeldzaamheid.
Een poging de verkiezingen uit te stellen of helemaal te schrappen mislukte dinsdag. Het grondwettelijk hof oordeelde dat de stembusgang door moest gaan zoals gepland.
„Er is weinig enthousiasme voor de verkiezingen”, aldus hoogleraar politicologie Saad bin Tefla. Hij noemt het ‘vernederend’ dat de kiezers voor de derde keer in korte tijd hun stem moeten uitbrengen. Dat de verkiezing plaatsvindt tijdens de vastenmaand ramadan wordt door waarnemers gezien als ‘bewijs’ voor de politieke crisis in Koeweit.
Koeweit is klein, maar steenrijk dankzij de olievelden. Het ligt bovendien erg strategisch aan de noordkant van de Perzische Golf. De Verenigde Staten hebben er hun grootste troepenmacht van de regio gelegerd. De emir en zijn familie hebben alle sleutelposities in handen. Toch is het parlement in Koeweit allerminst machteloos. De kamerleden kunnen overheidsmaatregelen blokkeren en ministers ter verantwoording roepen; unieke zaken in de regio.
De emir heeft besloten dat voortaan elke stemmer nog maar één stem mag uitbrengen. Tot nu toe waren dat er vier en die mochten aan verschillende kandidaten worden gegeven. Het nieuwe systeem biedt ruimte aan het kopen van stemmen, menen critici, en het opzetten van politieke ‘blokken’.
De vrees bestaat dat de oppositie het parlement steeds minder zal gaan beschouwen als plaats waar het politieke en maatschappelijke ‘gevecht’ uitgevochten moet worden. Shafeeq Ghabra, collega van Bin Tefla: „Mensen zullen naar andere middelen gaan grijpen als ze het vertrouwen in het parlement kwijtraken. En dat is langzamerhand het geval. Dat maakt de toestand in Koeweit alleen maar slechter.”