Kerk & religie

”Break Out” in Biddinghuizen

BIDDINGHUIZEN. „Als je aanwezig bent in het leven van anderen, ontdek je aanknopingspunten voor het Evangelie”, stelde evangelist Mike Breen maandag tijdens de zomerconferentie van New Wine in Biddinghuizen.

Van een medewerker
23 July 2013 10:57Gewijzigd op 15 November 2020 04:53
Op het terrein van Walibi in Biddinghuizen vindt deze week de tiende zomerconferentie van New Wine plaats. Beeld Dick Vos
Op het terrein van Walibi in Biddinghuizen vindt deze week de tiende zomerconferentie van New Wine plaats. Beeld Dick Vos

Kinderen spelen met water bij een kraan, ouderen zitten in de schaduw. Maar om 11.00 uur lopen de ouderen naar de grote witte tenten op het terrein van Walibi in Biddinghuizen, om een seminar bij te wonen. Ondanks de hitte, die nog intenser is dan buiten, is er concentratie. Mocht er door de warmte toch iets fout gaan, dan zijn er artsen aanwezig.

In Biddinghuizen vindt vanaf zaterdag tot en met vrijdag de jaarlijkse zomerconferentie van New Wine plaats. New Wine is een beweging die streeft naar geestelijke vernieuwing van de kerken in Nederland, met aandacht voor de Heilige Geest Die „gegeven is om Christus en de komst van het Koninkrijk in onze wereld zichtbaar te maken.”

Thema van de tiende zomerconferentie is ”Break Out”, wat te maken heeft met pionieren, ontdekken en volgen. Hoofdspreker is de Britse evangelist Mike Breen, die in de VS werkzaam is. ’s Ochtends en ’s avonds zijn er centrale bijeenkomsten met „aanbidding, Bijbels onderwijs en ministry.” In zo’n vijftig seminars behandelt een keur aan sprekers onderwerpen als muziek in de kerk, ”Uw puber(s) en seks!?!”, sabbatseconomie, gebedspastoraat, spreken in tongen en ”Leren genezen”.

Voorlichtster Elisabeth van Zijl is blij met de 3900 kampeerders in Biddinghuizen, 500 meer dan vorig jaar. Met de daggasten erbij zou het aantal op 4500 bezoekers per dag kunnen komen. „Het aantal jongeren tussen de 13 en 17 jaar is verdubbeld.”

Tijdens de ochtendviering benadrukt Mike Breen het belang van discipelschap. Daar gaat volgens hem een moment van bekering aan vooraf. Pas na ingrijpen van God en een voorbereiding van veertien jaar was Paulus een goed instrument van God, stelt hij.

Breen vindt het belangrijk dat christenen de cultuur goed kennen, om het Evangelie te kunnen brengen. „Het kruis van Christus is het belangrijkste, maar daar begint het goede nieuws niet. De mensen moeten zich ervan bewust zijn wat ze nodig hebben. Velen weten niet dat ze zondig zijn. Als je aanwezig bent in het leven van anderen, ontdek je daar aanknopingspunten voor het Evangelie.” De plaats waar iemand het Evangelie het beste kan delen, is waar mensen in angst en stress leven. „Jezus is het antwoord op angst. Liefde drijft de angst weg.”

In het seminar van gezondheidswetenschapper Arjet Borger gaat het over pubers en seks. Op haar vraag wie voorstander is van wachten tot het huwelijk, steekt ongeveer de helft de vinger op. Volgens haar hebben steeds meer christelijke jongeren seks voor het huwelijk.

Borger bepleit een open houding. „Wanneer ouders alleen maar regels stellen, is de kans op seks bij hun kinderen juist groter. Als een jongen en een meisje niet bij elkaar op de kamer mogen komen, kunnen ze ook seks hebben als de ouders even weg zijn om boodschappen te doen. Het is beter dat er een open sfeer in het gezin heerst om over seks te praten.”

In het seminar van muzikant Peter Dijkstra gaat het over muziek in de kerk. Dijkstra laat het verschil horen tussen lofprijzings- en aanbiddingsmuziek. Het lied ”Wij geloven”, over de overwinning van Christus, heeft een stevige beat; een aanbiddingslied klinkt veel zachter.

„Het is de zoektocht om de veelkleurigheid klank te geven”, zegt Dijkstra. „De band tijdens de dienst is als een ceremoniemeester tijdens de bruiloft. Hij levert een bijdrage om het hart van God en het hart van de aanwezigen bij elkaar te brengen. De diepgang van de aanbidding is niet afhankelijk van de band maar van het samen zingen. Een band moet dienstbaar zijn.”


Ds. Westerkamp: De kerk heeft antwoorden

„De kerk moet verder kijken. Gods liefde is er ook voor de wereld”, zegt ds. Dick Westerkamp, voorzitter van New Wine. „De kerk heeft antwoorden.”

„Een christen is zijn eigen boodschap”, zegt de predikant van de Nederlands gereformeerde kerk in Houten. „Jezus communiceerde door woorden en daden Wie Hij was. Christenen zijn Gods medewerkers in de oprichting van het Koninkrijk. Ze zijn geroepen om Hem na te volgen, als veranderde mensen, opdat de wereld opkijkt. Dat is des te meer van belang nu de kerk moeilijk met woorden naar de samenleving communiceert.”

Wat moeten christenen dan doen?

„Ze kunnen dienstbaar zijn in hun omgeving, bijvoorbeeld door als vrijwilliger asielzoekers te helpen of in het begeleiden van ongehuwde moeders. In de hoop dat er een voedingsbodem ontstaat voor het Evangelie. Laten ze met elkaar in gesprek gaan over hun eigen droom. Vorig jaar was er een vrouw die in Veenendaal een ontmoetingscentrum voor verschillende culturen wilde realiseren. Ze vertelde net dat het, mede dankzij hulp van bezoekers van de conferentie, gelukt is. In Houten slaan de kerken de handen ineen voor de organisatie van de burendag, een landelijk initiatief om de eenzaamheid tegen te gaan. De kerk heeft antwoorden.”

Critici vinden dat New Wine zich te veel aan de huidige cultuur aanpast.

„Die kans bestaat altijd. Als het gebeurt, moet zij zich daarvan bekeren. Maar alles wat gedaan is uit liefde tot Jezus, blijft bestaan, ook al gaat er daarbij wat fout.”

Er zou te weinig aandacht zijn voor de bekering.

„Bekering staat aan de basis van discipelschap. In ons onderwijs beginnen we met Christus, naar Wie de Geest wijst. Zonder bekering kom je er niet.”

Tijdens het seminar over pubers en seks bleek dat veel bezoekers seks voor het huwelijk goedkeuren.

„Het gevoelen dat bij een deel van de bezoekers leeft, is niet het standpunt dat we als organisatie willen uitdragen. We willen mensen laten groeien in een christelijke levensstijl. Daar hoort bij dat seksualiteit thuishoort binnen het huwelijk.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer