Buitenland

Familie boert goed met naam Mandela

PRETORIA (ANP/BLOOMBERG). Een wijnhuis, een kledinglijn en een realitysoap. Familieleden van de Zuid-Afrikaanse ex-president Nelson Mandela weten zijn naam inmiddels commercieel goed uit te buiten. Marketingstrategen in Zuid-Afrika voorzien dat er miljoenen zijn te verdienen voor de familie.

16 July 2013 10:41Gewijzigd op 15 November 2020 04:45
Familie van Nelson Mandela bij het ziekenhuis. Foto ANP
Familie van Nelson Mandela bij het ziekenhuis. Foto ANP

Twee kleindochters, Zaziwe Dlamini-Manaway en Swati Dlamini, hebben de kledinglijn ‘Long Walk to Freedom’ opgezet, genoemd naar de autobiografie van Nelson uit 1994. Bovendien spelen zij in de realityshow Being Mandela voor Cozi TV, die een inkijk geeft in het leven van de familie. Dochter Makaziwe voert samen met haar dochter een wijnhuis.

Ze ontkennen dat ze de naam Mandela misbruiken. Volgens Swati zijn haar grootouders altijd erg ondersteunend geweest. „Ze hebben altijd gezegd dat dit ook onze naam is en dat we alles kunnen doen met onze naam zolang het respectvol en integer is”, aldus Swati.

Volgens Keith Gottschalk van de Universiteit in Kaapstad hebben sommige familieleden van Nelson zich hebzuchtig opgesteld. „Het gaat allemaal om het geld”, aldus Gottschalk. Marketingconsultant Roger Sinclair: „Als je zijn naam en beeltenis gebruikt op verkoopwaar, vallen er miljoenen te verdienen.”

Mandela trouwde drie keer, heeft zes kinderen, 17 kleinkinderen en 14 achterkleinkinderen. Drie kinderen en twee achterkleinkinderen zijn overleden. De wereldberoemde anti-apartheidsicoon vecht sinds 8 juni voor zijn leven in een ziekenhuis in Pretoria, waar hij ligt met een longinfectie. Sindsdien vochten zijn familieleden voor de rechter een vete uit over de graven van zijn overleden kinderen. Enkele maanden eerder begonnen Makaziwe en haar halfzuster Zenani een rechtszaak om Mandela’s advocaten te ontslaan zodat ze het beheer over Mandela’s nalatenschap kunnen veranderen.

Nelson Mandela, die donderdag 95 jaar wordt, heeft een staatspensioen dat hij onder meer aanvult met opbrengsten uit de verkoop van zijn autobiografie en de schetsen van houtskool en waterverf die hij maakte van Robben Island. Daar zat hij 18 jaar gevangen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer