Koninklijk Huis

Koningsroute: Op de fiets langs Oranjesporen Vechtstreek

Heerlijk fietsen en varen in het spoor van de koninklijke familie. Het kan in de chique Vechtstreek. De route is een symbolisch cadeau van de gemeente Stichtse Vecht aan de nieuwe koning. Vandaag het eerste deel van de tocht.

15 July 2013 21:41Gewijzigd op 15 November 2020 04:45
Langs de Vecht bij Loenen aan de Vecht staan veel buitenplaatsen.  beeld RD
Langs de Vecht bij Loenen aan de Vecht staan veel buitenplaatsen. beeld RD

De fietstocht start in Maarssen bij de mooie buitenplaats Goudestein. Hier zetelen burgemeester en wethouders. In Maarssen liet koning Willem II bij rijtuigfabriek NieuwHoop ooit een koninklijke treinwagon bouwen. Dat was een kroon op het werk van het bedrijf aan de Zandweg.

De route buigt af naar het zuiden. Slot Zuylen komt in zicht. Tot 1952 was het kasteel in bezit van de adellijke familie Van Tuyll van Serooskerken. De Oranjes kwamen er regelmatig op privébezoek. Verschillende leden van de familie dienden in hoge functies aan het hof.

Enkele kilometers verder klotst het water van de Maarsseveense Plassen. Hier zijn sporen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie te zien bij Fort Maarsseveen, gebouwd in opdracht van koning Willem I.

Na een stukje door de polder volgt het lange, smalle dorp Tienhoven. Koningin Juliana kwam hier graag een kopje thee drinken bij een studievriendin.

De Vecht met zijn deftige buitenplaatsen komt in zicht. Echt een koninklijke omgeving. Verschillende landgoederen kregen een bezoek van de Oranjes. Zeker zes van hen bezochten om de een of andere reden Kasteel Nijenrode, de elitaire universiteit voor financiële specialisten.

Breukelen. Het Vechtdorp is er nog altijd trots op dat het in 1987 op Koninginnedag de koninklijke familie mocht ontvangen. Koningin Emma kwam een keer op Overholland, ten noorden van Breukelen. Het vele groen nodigt uit tot een korte stop.

Langs de lommerrijke weg gaat de Koningsroute verder richting Nieuwersluis. Een klein dorp, maar niet onbekend. Dat komt door de militaire gevangenis die er zat. Dienstweigeraars moesten er hun straf uitzitten, nu is het een vrouwengevangenis.

De gevel is prachtig en vertelt met goudletters dat hier eerder de Koning Willem III-kazerne huisde. Het fraaie rijkswapen en verschillende versieringen kleuren de gevel. Ook de naastgelegen Pupillenschool is op die wijze versierd.

De Mijndensedijk slingert met de Vecht mee richting het volgende dorp: Loenen aan de Vecht. Vlak voor dat rustieke dorp gaat de brug bij de Mijndense sluis net open. Een paar dure sloepen moeten erdoor.

De sluis vormt de verbinding tussen de Vecht en de Loosdrechtse Plassen. Prinses Beatrix passeerde de sluis verschillende keren. Bijvoorbeeld in 1954, toen koningin Juliana met haar gezin een paar dagen doorbracht in Loenen op het koninklijke jacht de Piet Hein. Iedere dag ging de koningin met haar kinderen via de sluis naar de plassen om te recreëren. Prinses Beatrix is sindsdien ook lid van de Koninklijke Watersportvereniging Loosdrecht.

Na Loenen volgt het rustige Vreeland met zijn polocentrum. De routebeschrijving meldt dat polo –hockey te paard– een volkssport is in het geboorteland van Máxima. In Argentinië speelde de vrouw van de koning het in het verleden graag. Of ze zich nu ook wel eens in Vreeland meldt, blijft onduidelijk.

Op de pedalen. Naar Nigtevecht. Veel woonarken en woonboten sieren en ontsieren de Vechtoever. Een meerkoet haast zich weg. Een plezierjacht met twee senioren tjoekt rustig stroomafwaarts.

Volgende week maandag het tweede artikel over de Koningsroute.


De Koningsroute voert door de twaalf kernen van de Utrechtse gemeente Stichtse Vecht. De fietsroute is niet met bordjes langs de weg aangegeven, maar een digitale kaart op smartphone of desktop fungeert als gids. De samenstellers ontwikkelden een speciale app voor de route. Ook is een goede routebeschrijving te printen op de webpagina over de Koningsroute.

In de routebeschrijving is veel informatie opgenomen over bijzondere plekken die een relatie hebben met het koningshuis.

De 75 kilometer lange route heeft min of meer de vorm van een 8 en kan op een paar plaatsen worden ingekort: bijvoorbeeld door bij Breukelen, Nieuwersluis of Vreeland ‘over te steken’. Het startpunt in de routebeschrijving is Maarssen.

De bedenkers hebben ook een vaarroute uitgestippeld. Die voert over de Vecht en de Loosdrechtse Plassen.

www.zichtopdevechtstreek.nl/koningsroute

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer